Cod COR: 334302 - secretar asistent director
Meseria de secretar asistent director face parte din grupa de baza: 3343 Secretari executivi in domeniul administrativ.
Meseria de secretar asistent director a existat de-a lungul istoriei, in diverse forme. in trecut, secretarii erau angajati pentru a ajuta sefii sa isi organizeze activitatile si sa isi gestioneze corespondenta. Acest lucru a evoluat in timp, astfel incat secretarii sa devina asistenti ai directorilor, oferind suport administrativ si asistenta in luarea deciziilor. in prezent, secretarii asistenti ai directorilor sunt responsabili pentru organizarea si gestionarea activitatilor si informatiilor directorului, precum si pentru asigurarea unei comunicari eficiente intre director si alte persoane.
Fisa de post pentru meseria de secretar asistent director
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: secretar asistent director, cod COR 334302
Fisa de post pentru meseria de secretar asistent director
1. Descrierea postului
Secretarul asistent director este responsabil pentru asistarea directorului in gestionarea activitatilor zilnice ale companiei. Acesta trebuie sa fie capabil sa gestioneze sarcini multiple si sa lucreze intr-un mediu dinamic si solicitant.
2. Responsabilitati
- Asistarea directorului in gestionarea activitatilor zilnice ale companiei
- Gestionarea corespondentei si a comunicarii cu clientii si partenerii de afaceri
- Organizarea intalnirilor si a programului de lucru al directorului
- Gestionarea documentelor si a arhivei companiei
- Asigurarea bunei functionari a biroului directorului
- Gestionarea calatoriilor si a rezervarilor de hotel pentru director
- Asigurarea confidentialitatii informatiilor si a respectarii politicilor companiei
3. Cerinte
- Experienta anterioara intr-un rol similar
- Abilitati excelente de comunicare si relationare cu clientii si partenerii de afaceri
- Abilitati excelente de organizare si gestionare a timpului
- Abilitati excelente de gestionare a documentelor si a arhivei
- Cunostinte avansate de operare a calculatorului si a programelor de birou
- Capacitatea de a lucra sub presiune si de a gestiona sarcini multiple
- Disponibilitatea de a lucra in afara programului de lucru normal, daca este necesar
4. Educatie si formare
- Studii superioare in domeniul administrativ sau o calificare similara
- Cunostinte avansate de limba engleza si de alte limbi straine sunt un avantaj
5. Concluzie
Secretarul asistent director este un rol important intr-o companie si necesita abilitati excelente de comunicare, organizare si gestionare a timpului. Acesta trebuie sa fie capabil sa lucreze intr-un mediu dinamic si solicitant si sa asigure buna functionare a biroului directorului. Educatia si formarea in domeniul administrativ sunt esentiale pentru acest rol.
Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic
Tehnicienii si alti specialisti din domeniul tehnic indeplinesc de obicei sarcinile tehnice si pe cele similare legate de activitatea de cercetare si de aplicarea conceptelor stiintifice sau artistice si a metodelor operationale, precum si de reglementarile guvernamentale ori de afaceri.
Specialisti in servicii administrative si asimilati
Specialistii din servicii administrative si asimilatii indeplinesc de obicei sarcini tehnice legate de aplicarea practica a cunostintelor privind contabilitatea financiara si a problemelor de tranzactie, calcule matematice, dezvoltarea resurselor umane, vanzarea si cumpararea de instrumente financiare, sarcini specializate de secretariat, indeplinirea si aplicarea normelor (regulilor) guvernamentale specifice. De asemenea, sunt inclusi lucratorii care furnizeaza servicii de afaceri, cum ar fi servicii de vamuire, planificarea de conferinte, servicii de plasare a fortei de munca, cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare sau de marfuri cu ridicata si care actioneaza ca agenti pentru atleti si artisti.
Secretari administrativi si specializati
Secretarii administrativi si specializati asigura servicii-suport de documentare, organizare si comunicare, utilizand cunostinte de specialitate din activitatea organizatiei in care sunt angajati. Acestia isi asuma responsabilitatea de supraveghere pentru functionarii secretariatului din organizatie.
Secretarii executivi in domeniul administrativ indeplinesc sarcini de coordonare si organizare in sprijinul managerilor si specialistilor si/sau pregatesc corespondenta, rapoartele si procesele-verbale si alte documente de specialitate.