.

Cod COR sef birou/statie/tura meteo aeronautic/de aerodrom


Cod COR sef birou/statie/tura meteo aeronautic/de aerodrom

Cod COR: sef birou/statie/tura meteo aeronautic/de aerodrom

Cod COR: 143915 - sef birou/statie/tura meteo aeronautic/de aerodrom


Meseria de sef birou/statie/tura meteo aeronautic/de aerodrom face parte din grupa de baza: 1439 Conducatori ai altor tipuri de unitati de servicii neclasificati in grupele de baza anterioare.

Istoria meseriei de sef birou/statie/tura meteo aeronautic/de aerodrom

Istoria meseriei de sef birou/statie/tura meteo aeronautic/de aerodrom se intinde inapoi in timp, incepand cu anii 1920, cand primul serviciu meteorologic aeronautic a fost creat in Statele Unite. Acest serviciu a fost creat pentru a furniza informatii meteorologice pilotilor si altor persoane implicate in aviatie. in anii 1930, serviciul a fost extins la nivel mondial, iar in anii 1940, au fost create posturi de sef birou/statie/tura meteo aeronautic/de aerodrom. Aceste posturi au fost responsabile de furnizarea informatiilor meteorologice si de monitorizarea conditiilor meteorologice in zona aerodromului. Aceste posturi au fost, de asemenea, responsabile de furnizarea informatiilor meteorologice pentru planificarea zborurilor si de asigurarea sigurantei zborurilor. in prezent, sefii birou/statie/tura meteo aeronautic/de aerodrom sunt responsabili de furnizarea informatiilor meteorologice si de monitorizarea conditiilor meteorologice in zona aerodromului, precum si de furnizarea informatiilor meteorologice pentru planificarea zborurilor si asigurarea sigurantei zborurilor.

Model fisa de post: sef birou/statie/tura meteo aeronautic/de aerodrom

Fisa de post pentru meseria de sef birou/statie/tura meteo aeronautic/de aerodrom


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: sef birou/statie/tura meteo aeronautic/de aerodrom, cod COR 143915


Grupa de baza: 1439 Conducatori ai altor tipuri de unitati de servicii neclasificati in grupele de baza anterioare

Fisa de post pentru seful de birou, statie sau tura meteorologica aeronautica/de aerodrom poate include urmatoarele responsabilitati si cerinte:

Responsabilitati:

Furnizarea de informatii meteorologice precise si actuale pentru operatiunile de aviatie in cadrul aerodromului sau a zonei de responsabilitate.
Coordonarea si supravegherea activitatilor din cadrul biroului, statiei sau turei meteorologice.
Supravegherea si interpretarea datelor meteorologice aeronautice, inclusiv raportarea conditiilor meteorologice periculoase si a fenomenelor meteo severe.
Dezvoltarea si implementarea planurilor de gestionare a situatiilor de urgenta si avertizarea in caz de fenomene meteorologice periculoase pentru aviatie.
Coordoneaza cu ceilalti specialisti din cadrul institutiilor aeronautice (piloti, dispeceri etc.) pentru a asigura o coordonare eficienta a activitatilor.
Supervizarea si managementul personalului din cadrul biroului, statiei sau turei meteorologice.
Asigurarea functionarii corecte a echipamentelor si a instrumentelor meteorologice.
Participarea la activitati de cercetare si dezvoltare, inclusiv la proiecte de inovare tehnologica.
Cerinte:

Studii superioare in domeniul meteorologiei sau al stiintelor aferente.
Cunostinte solide de interpretare a datelor meteorologice si a modelarii acestora.
Experienta anterioara in domeniul meteorologiei aeronautice sau a aviatiei este un avantaj.
Abilitati excelente de comunicare si relationare cu clientii si cu echipa de lucru.
Capacitatea de a lucra sub presiune si de a gestiona multiple sarcini in acelasi timp.
Cunostinte solide de utilizare a echipamentelor si instrumentelor meteorologice aeronautice.
Cunoasterea limbilor straine pentru comunicarea cu partenerii internationali in domeniul meteorologiei aeronautice.
Disponibilitatea de a lucra in program de tura, inclusiv noaptea, in weekend-uri si in timpul sarbatorilor legale.
Aceste responsabilitati si cerinte sunt generale si pot varia in functie de marimea, localizarea si specificul biroului, statiei sau turei meteorologice aeronautice/de aerodrom.

 • 1

  Grupa Majora 1

  Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori

  Membrii corpului legislativ, ai executivului, inaltii conducatori ai administratiei publice, conducatorii si functionarii superiori din unitatile economico-sociale si politice planifica, conduc, coordoneaza si evalueaza activitatile generale ale intreprinderilor, guvernelor si ale altor organizatii sau unitati organizationale in cadrul acestora si, de asemenea, formuleaza si revizuiesc politicile, legile, regulile si reglementarile in vigoare.

 • 14

  Subgrupa Majora 14

  Conducatori de unitati din industria hoteliera, comert si alte servicii

  Conducatorii de unitati din industria hoteliera, comertul cu amanuntul si alte servicii planifica, organizeaza si conduc direct activitatile unitatilor care ofera servicii de cazare, servicii de vanzare cu amanuntul si alte servicii.

 • 143

  Grupa Minora 143

  Conducatori ai altor tipuri de unitati de servicii

  Conducatorii altor tipuri de unitati de servicii planifica, organizeaza si controleaza operatiunile unitatilor care ofera servicii in domeniile sportiv, cultural, recreational de calatorie, de contactare a clientilor si alte servicii de agrement.

 • COR

  Grupa de baza 1439 Conducatori ai altor tipuri de unitati de servicii neclasificati in grupele de baza anterioare

  Aceasta grupa de baza se refera la conducatorii ce planifica, conduc si coordoneaza furnizarea de servicii si care nu sunt clasificati in subgrupa majora 13 - Conducatori de unitati din industrie si servicii sau in alta parte in subgrupa majora 14 - Conducatori de unitati din industria hoteliera, comert si alte servicii. De exemplu, managerii de agentii de turism, centre de conferinte, centre de contact si centre comerciale sunt clasificati aici.

 • COD

  COD COR 143915 - sef birou/statie/tura meteo aeronautic/de aerodrom