.

Cod COR sef dispecer energetic central (DEC)


Cod COR sef dispecer energetic central (DEC)

Cod COR: sef dispecer energetic central (DEC)

Cod COR: 132231 - sef dispecer energetic central (DEC)


Meseria de sef dispecer energetic central (DEC) face parte din grupa de baza: 1322 Conducatori de unitati din industria extractiva.

Istoria meseriei de sef dispecer energetic central (DEC)

Sefii dispeceri energetici centrali (DEC) sunt persoane care se ocupa de gestionarea si controlul sistemelor de energie electrica si de gaze naturale. Acest post a aparut in anii 1950, cand s-a dezvoltat primul sistem de control al energiei electrice. Acest sistem a permis monitorizarea si controlul energiei electrice de la distanta, ceea ce a facut posibila gestionarea eficienta a resurselor energetice. in prezent, DEC-urile sunt responsabile de monitorizarea si controlul sistemelor de energie electrica si de gaze naturale, precum si de asigurarea unei alimentari stabile si sigure a energiei electrice si a gazelor naturale. Acestea sunt responsabile de gestionarea si controlul sistemelor de energie electrica si de gaze naturale, precum si de asigurarea unei alimentari stabile si sigure a energiei electrice si a gazelor naturale.

Model fisa de post: sef dispecer energetic central (DEC)

Fisa de post pentru meseria de sef dispecer energetic central (DEC)


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: sef dispecer energetic central (DEC), cod COR 132231


Grupa de baza: 1322 Conducatori de unitati din industria extractiva

Titlu post: sef Dispecer Energetic Central (DEC)

Descrierea postului:

seful Dispecer Energetic Central (DEC) este responsabil pentru coordonarea si supravegherea operatiunilor de gestionare a energiei electrice dintr-un centru energetic central. Acesta este responsabil de asigurarea unui flux continuu si fiabil al energiei electrice catre consumatorii finali, prin urmarirea si controlul fluxului de energie electrica si a capacitatii disponibile in timp real.

Responsabilitati:

Coordonarea si supravegherea operatiunilor de gestionare a energiei electrice in timp real in cadrul centrului energetic central.
Monitorizarea si controlul fluxului de energie electrica si a capacitatii disponibile in timp real.
Asigurarea indeplinirii obiectivelor operationale si de performanta ale centrului energetic central.
Crearea si actualizarea planurilor de operatiuni si de urgenta, inclusiv planificarea resurselor, aprovizionarea cu energie electrica si gestionarea problemelor de capacitate.
Coordonarea cu alte departamente si echipe pentru a asigura fluxul optim de energie electrica catre consumatorii finali.
Supervizarea personalului din centrul energetic central si asigurarea indeplinirii sarcinilor acestuia.
Monitorizarea si raportarea datelor de performanta si de operare, si asigurarea indeplinirii standardelor de performanta si de reglementare.
Cerinte:

Diploma de licenta in inginerie electrica sau o disciplina inrudita.
Experienta relevanta in gestionarea energiei electrice, de preferinta intr-un rol de dispecer energetic sau intr-un rol de supervizare.
Cunostinte solide despre principiile de distributie si de gestionare a energiei electrice, precum si despre tehnicile de planificare a resurselor si aprovizionare cu energie electrica.
Abilitati excelente de coordonare si de comunicare pentru a putea lucra cu alte departamente si echipe.
Abilitati bune de lider, pentru a gestiona personalul din centrul energetic central.
Capacitatea de a lucra intr-un mediu rapid, de inalta presiune si dinamic, si de a lua decizii rapide si informate.
Cunostinte solide despre reglementarile de siguranta si de reglementare a industriei de energie electrica.
Sarcini aditionale:

imbunatatirea performantei si a eficientei operatiunilor din centrul energetic central prin intermediul analizei datelor, a identificarii si implementarii de solutii de imbunatatire a performantei.
Identificarea si gestionarea riscurilor si a problemelor de capacitate, si dezvoltarea de strategii de aprovizionare cu energie electrica in caz de necesitate.
Participarea la dezvoltarea si implementarea de politici si proceduri pentru gestionarea energiei electrice

 • 1

  Grupa Majora 1

  Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori

  Membrii corpului legislativ, ai executivului, inaltii conducatori ai administratiei publice, conducatorii si functionarii superiori din unitatile economico-sociale si politice planifica, conduc, coordoneaza si evalueaza activitatile generale ale intreprinderilor, guvernelor si ale altor organizatii sau unitati organizationale in cadrul acestora si, de asemenea, formuleaza si revizuiesc politicile, legile, regulile si reglementarile in vigoare.

 • 13

  Subgrupa Majora 13

  Legislatorii, membrii executivului si inaltii conducatori ai administratiei publice formuleaza si revizuiesc politicile si planifica, coordoneaza direct si evalueaza activitatile generale ale autoritatilor (institutiilor), guvernelor si ale altor organizatii, cu sprijinul altor manageri/administratori.

  Conducatorii de unitati din industrie si servicii planifica, conduc si coordoneaza productia de bunuri si prestarea de servicii specializate profesionale si tehnice, furnizate de catre o intreprindere sau organizatie. Acestia sunt responsabili de operatiunile de fabricare, exploatare miniera, constructii, logistica, operatiunile de tehnologia informatiei si comunicatiilor, de operatiunile pe scara larga in agricultura, silvicultura si piscicultura, precum si pentru furnizarea de servicii privind sanatatea, educatia, actiunea sociala, servicii bancare, de asigurari si alte servicii profesionale si tehnice.

 • 132

  Grupa Minora 132

  Conducatori de unitati din industria prelucratoare, extractiva, constructii si in domeniul aprovizionarii si desfacerii de marfuri

  Conducatorii de unitati din industria prelucratoare, industria extractiva, constructii si in domeniul aprovizionarii si desfacerii de marfuri planifica, organizeaza si coordoneaza operatiunile privind productia, extractia de minerale, constructiile, aprovizionarea, depozitarea si transportul.

 • COR

  Grupa de baza 1322 Conducatori de unitati din industria extractiva

  Conducatorii de unitati din industria prelucratoare planifica, conduc si coordoneaza activitatile de productie ale intreprinderilor mari sau ca manager (conducator) al unei companii de productie mici.

 • COD

  COD COR 132231 - sef dispecer energetic central (DEC)