.

Cod COR senator


Cod COR senator

Cod COR: senator

Cod COR: 111107 - senator


Meseria de senator face parte din grupa de baza: 1111 Legislatori, membri ai executivului.

Istoria meseriei de senator

Senatorul este o profesie veche, care dateaza inca din antichitate. in Roma antica, senatorii erau membri ai Senatului Roman, care avea un rol important in guvernarea tarii. Acest post a fost creat pentru a oferi consiliere si sfaturi imparatului si a guvernului. Senatorii erau alesi din randul celor mai bogati si mai influenti membri ai societatii. in timpul Imperiului Roman, senatorii au fost responsabili pentru aprobarea legilor si a deciziilor guvernamentale. in secolele urmatoare, senatorii au continuat sa joace un rol important in guvernarea tarilor europene. in Statele Unite ale Americii, senatorii au fost alesi pentru prima data in 1789, cand au fost create doua camere legislative: Camera Reprezentantilor si Senatul. Aceste doua camere au fost create pentru a asigura ca guvernul federal are un sistem de control si echilibru. Senatorii sunt alesi de catre cetatenii fiecarui stat si au responsabilitati similare cu cele ale senatorilor din Roma antica.

Model fisa de post: senator

Fisa de post pentru meseria de senator


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: senator, cod COR 111107


Grupa de baza: 1111 Legislatori, membri ai executivului

Titlu pozitie: Senator

Descrierea pozitiei: Senatorul este un membru al Senatului, camera superioara a Parlamentului Romaniei, si are responsabilitatea de a reprezenta interesele cetatenilor si ale comunitatilor din circumscriptia electorala din care face parte. Senatorul trebuie sa aiba cunostinte profunde in domeniile legislative si politice si sa poata lua decizii informate si responsabile.

Responsabilitati:

Rezolvarea problemelor si a preocuparilor cetatenilor si ale comunitatilor din circumscriptia electorala din care face parte
Participarea la dezbateri si luarea deciziilor legislative in cadrul Senatului
Propunerea si sustinerea legilor care promoveaza interesele cetatenilor si ale comunitatilor din circumscriptia electorala din care face parte
Participarea la comisii parlamentare si la alte grupuri de lucru si asigurarea reprezentarii adecvate a circumscriptiei electorale
Colaborarea cu alte autoritati si organizatii pentru promovarea intereselor comunitatilor din circumscriptia electorala
Cerinte:

Experienta relevanta in activitati legislative sau intr-un alt domeniu similar
Cunostinte avansate despre sistemul politic si legislativ al Romaniei
Capacitatea de a lua decizii informate si responsabile intr-un mediu politic dinamic si in schimbare
Abilitati excelente de comunicare si negociere
Diplomatie si capacitatea de a lucra eficient intr-un mediu de lucru politic complex si divers
Grad universitar intr-un domeniu relevant este un avantaj
Aceasta este doar o fisa de post potentiala si poate varia in functie de specificul circumscriptiei electorale si a partidului politic din care face parte senatorul.

 • 1

  Grupa Majora 1

  Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori

  Membrii corpului legislativ, ai executivului, inaltii conducatori ai administratiei publice, conducatorii si functionarii superiori din unitatile economico-sociale si politice planifica, conduc, coordoneaza si evalueaza activitatile generale ale intreprinderilor, guvernelor si ale altor organizatii sau unitati organizationale in cadrul acestora si, de asemenea, formuleaza si revizuiesc politicile, legile, regulile si reglementarile in vigoare.

 • 11

  Subgrupa Majora 11

  Legislatori, membri ai executivului si inalti conducatori ai administratiei publice

  Legislatorii, membrii executivului si inaltii conducatori ai administratiei publice formuleaza si revizuiesc politicile si planifica, coordoneaza direct si evalueaza activitatile generale ale autoritatilor (institutiilor), guvernelor si ale altor organizatii, cu sprijinul altor manageri/administratori.

 • 111

  Grupa Minora 111

  Legislatori, membri ai executivului

  Legislatorii si membrii executivului stabilesc, formuleaza si coordoneaza direct implementarea politicilor nationale, regionale sau locale ale Guvernului si ale agentiilor guvernamentale internationale si determina, ratifica, modifica ori abroga legile, regulile si reglementarile publice. Dintre acestia fac parte membrii alesi sau nealesi ai parlamentelor, consiliilor si guvernelor.

 • COR

  Grupa de baza 1111 Legislatori, membri ai executivului

  Legislatorii si membrii executivului stabilesc, formuleaza si coordoneaza direct implementarea politicilor nationale, regionale sau locale ale Guvernului si ale agentiilor guvernamentale internationale si determina, ratifica, modifica ori abroga legile, regulile si reglementarile publice. Dintre acestia fac parte membrii alesi sau nealesi ai parlamentelor, consiliilor si guvernelor.

 • COD

  COD COR 111107 - senator