.

Cod COR serigraf


Cod COR serigraf

Cod COR: serigraf

Cod COR: 732205 - serigraf


Meseria de serigraf face parte din grupa de baza: 7322 Tipografi.

Istoria meseriei de serigraf

Serigrafia este o tehnica de imprimare veche, care a fost folosita pentru prima data in China in secolul al IX-lea. Aceasta tehnica a fost folosita pentru a imprima imagini pe materiale textile, cum ar fi matasea. In secolul al XVIII-lea, serigrafia a fost folosita in Europa pentru a imprima imagini pe materiale textile, cum ar fi hartia. In secolul al XIX-lea, serigrafia a fost folosita pentru a imprima imagini pe materiale metalice, cum ar fi aluminiul. In secolul al XX-lea, serigrafia a fost folosita pentru a imprima imagini pe materiale plastice, cum ar fi poliesterul. Serigrafia a devenit populara in anii '60, cand a fost folosita pentru a imprima imagini pe materiale textile, cum ar fi bumbacul. Acest lucru a permis producatorilor sa creeze produse cu imagini de calitate superioara. In prezent, serigrafia este folosita pentru a imprima imagini pe materiale textile, materiale metalice, materiale plastice si alte materiale.

Model fisa de post: serigraf

Fisa de post pentru meseria de serigraf


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: serigraf, cod COR 732205


Grupa de baza: 7322 Tipografi

Titlu post: Serigraf

Descrierea postului:

Serigraful este responsabil pentru pregatirea si imprimarea produselor prin intermediul tehnicilor de serigrafie. Acesta trebuie sa pregateasca echipamentul, sa aplice cerneala pe produse, sa verifice calitatea produselor si sa asigure respectarea standardelor de calitate.

Responsabilitati:

- Pregatiti echipamentul de serigrafie si asigurati-va ca este in stare buna de functionare.

- Aplicati cerneala pe produse prin intermediul tehnicilor de serigrafie.

- Verificati calitatea produselor si asigurati-va ca sunt in conformitate cu standardele de calitate.

- Respectati procedurile de securitate si de siguranta.

- Urmati instructiunile si procedurile de lucru.

- Monitorizati productia si asigurati-va ca se indeplinesc termenele limita.

- Asigurati-va ca echipamentul este curatat si intretinut corespunzator.

Competente:

- Cunostinte de baza in tehnicile de serigrafie.

- Abilitati de operare a echipamentelor de serigrafie.

- Abilitati de verificare a calitatii produselor.

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 73

  Subgrupa Majora 73

  Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitori tipografi

  Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitorii tipografi se ocupa cu fabricarea si repararea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, articolelor diverse, cum ar fi bijuterii sau alte articole din metale pretioase, obiecte de ceramica, vase din portelan si sticla, precum si obiecte de artizanat facute din lemn sau materiale textile, piele ori materiale similare, lucrari de tipografie si legatorie. Lucrarile sunt realizate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.

 • 732

  Grupa Minora 732

  Lucratori poligrafi

  Lucratorii poligrafi culeg si aranjeaza caracterele inainte de imprimare, monteaza si actioneaza presele de tiparit, leaga si finiseaza produsele tiparite, pregatesc sabloanele si actioneaza echipamentele de imprimare pe ecran (serigrafie).

 • COR

  Grupa de baza 7322 Tipografi

  Tipografii monteaza si actioneaza presele digitale, presele de tipar inalt, presele litografice, masinile de tipar flexografice, masinile de tipar adanc (gravura), presele de ziare si alte prese de imprimare (tiparit).

 • COD

  COD COR 732205 - serigraf