Cod COR: 818108 - slefuitor produse din sticla
Meseria de slefuitor produse din sticla face parte din grupa de baza: 8181 Operatori la utilaje pentru fabricarea produselor din sticla si ceramica.
Meseria de slefuitor produse din sticla dateaza din secolul al XVIII-lea, cand artizanii au inceput sa foloseasca abrazive si alte materiale pentru a slefui si a finisa suprafetele sticlei. Acestia au folosit unelte manuale precum rindele, discurile si alte instrumente pentru a obtine suprafete netede si uniforme. In secolul al XIX-lea, tehnologia s-a imbunatatit, iar slefuitorii produselor din sticla au inceput sa foloseasca masini specializate pentru a obtine rezultate mai bune. Aceste masini au permis slefuitorilor sa obtina suprafete mai netede si mai uniforme, precum si sa realizeze forme mai complexe. In prezent, slefuitorii produselor din sticla folosesc masini specializate si tehnologii avansate pentru a obtine produse de calitate superioara.
Fisa de post pentru meseria de slefuitor produse din sticla
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: slefuitor produse din sticla, cod COR 818108
FISA DE POST
Titlu post: SLEFUITOR PRODUSE DIN STICLA
Descrierea postului:
Slefuitorul produselor din sticla este responsabil pentru prelucrarea produselor din sticla prin slefuirea lor pentru a le oferi o finisare perfecta. Acesta trebuie sa aiba cunostinte despre tehnicile de slefuire si sa fie capabil sa utilizeze echipamentele adecvate.
Responsabilitati principale:
- Preluarea produselor din sticla si pregatirea lor pentru slefuire;
- Utilizarea echipamentelor adecvate pentru slefuirea produselor din sticla;
- Verificarea produselor slefuite pentru a se asigura ca sunt de calitate superioara;
- Mentinerea echipamentelor in stare buna de functionare;
- Respectarea procedurilor de siguranta si a regulilor de protectie a mediului.
Competente si abilitati:
- Cunostinte despre tehnicile de slefuire;
- Abilitati de utilizare a echipamentelor adecvate;
- Abilitati de comunicare;
- Abilitati de lucru in echipa;
- Abilitati de rezolvare a problemelor;
- Abilitati de organizare si planificare.
Cerinte:
- Experienta anterioara in domeniul prelucrarii produselor din sticla;
- Cunostinte despre tehnicile de slefuire;
- Cunostinte despre echipamentele de slefuire;
- Capacitatea de a lucra in conditii de stres;
- Capacitatea de a respecta procedurile de siguranta si regulile de protectie a mediului.
Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.
Operatori la masini si instalatii
Operatorii la masini si instalatii actioneaza si supravegheaza, la fata locului sau prin ghidare de la distanta prin telecomanda, instalatii industriale, masini si echipamente fixe sau pentru care mobilitatea nu este parte integranta a functionarii. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si intelegerea masinilor si echipamentelor industriale care sunt actionate si supravegheate. Abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta inovatiilor tehnologice este adesea necesara.
Alti operatori la masini si utilaje
Aceasta grupa de baza include operatorii la masinile si utilajele fixe neclasificati in alta parte in subgrupa majora 81 - Operatori la masini si instalatii. De exemplu, grupa de baza include operatorii masinilor care fabrica cabluri si franghii innadite.
Operatorii la utilajele pentru fabricarea produselor din sticla si ceramica actioneaza si supravegheaza cuptoarele, furnalele si alte masini si echipamente utilizate la fabricarea sticlei, ceramicii, portelanului, tiglei sau caramizilor. Acestia actioneaza masinile pentru reglarea temperaturii, calirea si decorarea obiectelor din sticla si ceramica.