Cod COR: 811207 - spalator la prepararea carbunilor
Meseria de spalator la prepararea carbunilor face parte din grupa de baza: 8112 Operatori la instalatiile de prelucrare a minereurilor si rocilor.
Istoria meseriei de spalator la prepararea carbunilor se intinde pe o perioada de aproximativ 200 de ani. Meseria a inceput in Anglia, in secolul al XIX-lea, cand minerii au inceput sa foloseasca carbunele ca sursa principala de energie. Spalatorii de carbune erau responsabili cu curatarea carbunilor si separarea lor in diferite grade de calitate. Acestia foloseau apa si unelte manuale pentru a curata carbunele si a-l pregati pentru a fi folosit. In timp, tehnologia s-a imbunatatit si s-au dezvoltat masini specializate pentru a face acest lucru. In prezent, spalatorii de carbune folosesc masini automate pentru a curata carbunele si a-l pregati pentru a fi folosit.
Fisa de post pentru meseria de spalator la prepararea carbunilor
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: spalator la prepararea carbunilor, cod COR 811207
FISA DE POST
Titlu post: Spalator la prepararea carbunilor
Responsabilitati:
- Spalarea carbunilor inainte de a fi prelucrati;
- Asigurarea curateniei in zona de lucru;
- Verificarea calitatii carbunilor;
- Operarea echipamentelor si utilajelor necesare;
- Respectarea procedurilor de siguranta si a regulilor de protectie a mediului;
- Executarea altor sarcini conexe, atunci cand este necesar.
Cerinte:
- Experienta anterioara in domeniul prelucrarii carbunilor;
- Cunostinte de baza in operarea echipamentelor si utilajelor;
- Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
- Atentie la detalii si capacitatea de a lucra in conditii de stres;
- Cunostinte de baza in domeniul sigurantei si protectiei mediului.
Beneficii:
- Salariu competitiv;
- Ore suplimentare platite;
- Asigurare medicala;
- Posibilitatea de a lucra in echipa si de a dezvolta abilitati profesionale.
Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.
Operatori la masini si instalatii
Operatorii la masini si instalatii actioneaza si supravegheaza, la fata locului sau prin ghidare de la distanta prin telecomanda, instalatii industriale, masini si echipamente fixe sau pentru care mobilitatea nu este parte integranta a functionarii. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si intelegerea masinilor si echipamentelor industriale care sunt actionate si supravegheate. Abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta inovatiilor tehnologice este adesea necesara.
Operatori la instalatiile de exploatare si prelucrare a minereurilor
Operatorii la instalatiile de exploatare si prelucrare a minereurilor actioneaza si supravegheaza instalatiile si masinile (utilajele) care extrag roci si minereuri din pamant, prelucreaza minereurile si piatra, foreaza puturi, fabrica si finiseaza produse din ciment si piatra.
Operatorii la instalatiile de prelucrare a minereurilor si rocilor actioneaza si monitorizeaza masinile si echipamentele de prelucrare a rocilor, minereurilor si pietrei pentru a recupera produsele rafinate (de calitate superioara), pentru utilizare imediata sau pentru o prelucrare ulterioara.