.

Cod COR stantator


Cod COR stantator

Cod COR: stantator

Cod COR: 722104 - stantator


Meseria de stantator face parte din grupa de baza: 7221 Forjori, fierari si matriteri.

Istoria meseriei de stantator

Meseria de stantator a existat de mai multe secole, fiind una dintre cele mai vechi meserii din industria metalurgica. Stantatorii sunt specializati in prelucrarea metalelor, folosind presiune si caldura pentru a transforma metalul in piese de dimensiuni si forme precise. Acestia folosesc masini specializate, cum ar fi stantele, pentru a prelucra metalul. In trecut, stantatorii foloseau mainile si ciocanele pentru a prelucra metalul, insa in prezent, tehnologia moderna a permis stantatorilor sa lucreze mai eficient si mai rapid. Stantatorii sunt responsabili pentru fabricarea unor piese metalice precum piese de masini, piese de scule, piese de mobilier si alte piese metalice. Acestia trebuie sa aiba cunostinte solide despre metalurgie si sa fie capabili sa utilizeze echipamente specializate pentru a prelucra metalul.

Model fisa de post: stantator

Fisa de post pentru meseria de stantator


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: stantator, cod COR 722104


Grupa de baza: 7221 Forjori, fierari si matriteri

FISA DE POST

Titlu post: Stantator

Departament: Fabricare

Responsabilitati:

- Executa operatiile de stantare, conform instructiunilor primite;

- Verifica piesele stantate pentru a se asigura ca sunt conforme cu specificatiile;

- Asambleaza piesele stantate pentru a forma produse finite;

- Utilizeaza echipamente si unelte specializate pentru a prelucra piesele;

- Monitorizeaza si mentine echipamentele si uneltele in stare buna de functionare;

- Respecta procedurile de siguranta si de protectie a mediului;

- Executa alte sarcini conexe, conform cerintelor.

Competente:

- Experienta anterioara in stantare;

- Cunostinte solide despre echipamentele si uneltele de stantare;

- Abilitati de comunicare si lucru in echipa;

- Abilitati de rezolvare a problemelor;

- Abilitati de citire si interpretare a planurilor si a instructiunilor;

- Abilitati de utilizare a calculatorului.

Calificari:

- Diploma de liceu sau echivalent;

- Certificat de calificare in stantare.

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 72

  Subgrupa Majora 72

  Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati

  Muncitorii calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilatii acestora se ocupa cu turnarea, sudarea sau forjarea metalelor sau prin alte metode (procedee), monteaza, intretin si repara structuri metalice grele, regleaza, asambleaza, intretin si repara masini si instalatii inclusiv motoarele vehiculelor sau produc unelte ori diverse articole din metale nepretioase. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a organizarii activitatii, a materialelor si uneltelor folosite, precum si natura si scopul produsului final.

 • 722

  Grupa Minora 722

  Forjori, matriteri si asimilati

  Forjorii, matriterii si asimilatii acestora forjeaza si bat cu ciocanul bare, tije sau lingouri din fier, otel si alte metale pentru a confectiona si a repara diverse tipuri de unelte, echipamente si alte articole, regleaza masinile-unelte pentru operatori ori monteaza si actioneaza diverse masini-unelte; de asemenea, se ocupa cu slefuirea si ascutirea suprafetelor.

 • COR

  Grupa de baza 7221 Forjori, fierari si matriteri

  Forjorii, fierarii si matriterii se ocupa cu forjarea si executarea barelor, tijelor sau lingourilor din fier, otel sau alte metale, trefilarea de sarma pentru fabricarea si repararea diverselor tipuri de unelte, articole metalice, piese de echipament, unelte agricole si similare.

 • COD

  COD COR 722104 - stantator