.

Cod COR stereotipar


Cod COR stereotipar

Cod COR: stereotipar

Cod COR: 732106 - stereotipar


Meseria de stereotipar face parte din grupa de baza: 7321 Zetari si linotipisti.

Istoria meseriei de stereotipar

Meseria de stereotipar a fost inventata in anul 1725 de catre un tipograf englez, William Ged. Acesta a inventat o metoda de a reproduce texte si imagini pe hartie prin presarea unor matrite de metal in hartie. Acest proces a revolutionat industria tipografica si a permis produse de calitate superioara si mai rapide. In anii 1800, stereotiparul a devenit o meserie importanta in industria tipografica, iar in anii 1900, tehnologia s-a imbunatatit si a permis produse de calitate superioara si mai rapide. In prezent, stereotiparul este unul dintre cei mai importanti angajati in industria tipografica si se ocupa de pregatirea matritelor de metal pentru presare, ajustarea si verificarea calitatii produselor si ajustarea echipamentelor.

Model fisa de post: stereotipar

Fisa de post pentru meseria de stereotipar


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: stereotipar, cod COR 732106


Grupa de baza: 7321 Zetari si linotipisti

Titlu post: Stereotipar

Descrierea postului:

Stereotiparul este responsabil pentru pregatirea, instalarea si intretinerea echipamentelor de tipar si a materialelor de tipar. Acesta trebuie sa asigure calitatea produselor tiparite si sa respecte standardele de calitate si de siguranta.

Responsabilitati:

- Preia comenzile de tipar si pregateste echipamentele si materialele necesare pentru a le indeplini.

- Instaleaza si intretine echipamentele de tipar si materialele de tipar.

- Verifica calitatea produselor tiparite si asigura respectarea standardelor de calitate si de siguranta.

- Monitorizeaza productia si eficienta echipamentelor de tipar.

- Asigura intretinerea si repararea echipamentelor de tipar.

- Asigura respectarea procedurilor de securitate si a regulilor de siguranta.

- Asigura respectarea termenelor limita si a cerintelor de calitate.

- Asigura respectarea procedurilor de control al calitatii.

Calificari:

- Experienta in domeniul tiparului si al produselor tiparite.

- Cunostinte de baza in domeniul tehnologiei informatiei.

- Cuno

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 73

  Subgrupa Majora 73

  Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitori tipografi

  Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitorii tipografi se ocupa cu fabricarea si repararea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, articolelor diverse, cum ar fi bijuterii sau alte articole din metale pretioase, obiecte de ceramica, vase din portelan si sticla, precum si obiecte de artizanat facute din lemn sau materiale textile, piele ori materiale similare, lucrari de tipografie si legatorie. Lucrarile sunt realizate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.

 • 732

  Grupa Minora 732

  Lucratori poligrafi

  Lucratorii poligrafi culeg si aranjeaza caracterele inainte de imprimare, monteaza si actioneaza presele de tiparit, leaga si finiseaza produsele tiparite, pregatesc sabloanele si actioneaza echipamentele de imprimare pe ecran (serigrafie).

 • COR

  Grupa de baza 7321 Zetari si linotipisti

  Zetarii si linotipistii corecteaza, configureaza, aranjeaza si compun texte si elemente grafice intr-o forma adecvata pentru utilizarea in diverse procese de imprimare si de reprezentare in alte medii vizuale.

 • COD

  COD COR 732106 - stereotipar