.

Cod COR strungar la masini orizontale


Cod COR strungar la masini orizontale

Cod COR: strungar la masini orizontale

Cod COR: 722422 - strungar la masini orizontale


Meseria de strungar la masini orizontale face parte din grupa de baza: 7224 Operatori pe masini de polizat, rectificat si ascutit.

Istoria meseriei de strungar la masini orizontale

Istoria meseriei de strungar la masini orizontale se intinde pe o perioada de aproximativ 200 de ani. Primul strung a fost inventat in 1818 de catre Joseph Clement, un mecanic englez. Acesta a inventat un strung cu doua axe, care a fost folosit pentru a taia si prelucra piese metalice. In anii urmatori, strungurile au devenit din ce in ce mai sofisticate, cu mai multe axe si mai multe functii. In prezent, strungurile sunt folosite in industria metalurgica pentru a prelucra piese metalice, precum si in industria de prelucrare a lemnului. Strungurile sunt folosite pentru a taia, gauri, freza, fileta si prelucra piese metalice si lemnoase. Acestea sunt folosite in mod regulat in industria auto, industria aeronautica si industria de prelucrare a lemnului.

Model fisa de post: strungar la masini orizontale

Fisa de post pentru meseria de strungar la masini orizontale


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: strungar la masini orizontale, cod COR 722422


Grupa de baza: 7224 Operatori pe masini de polizat, rectificat si ascutit

FISA DE POST

Titlu post: Strungar la masini orizontale

Descrierea postului:

Strungarul la masini orizontale este responsabil pentru prelucrarea metalelor prin asamblarea, prelucrarea si finisarea pieselor metalice. Acesta trebuie sa asigure ca toate piesele sunt prelucrate in conformitate cu specificatiile tehnice si sa respecte standardele de calitate.

Responsabilitati:

- Asamblarea si prelucrarea pieselor metalice folosind masini orizontale

- Verificarea si reglarea masinilor orizontale inainte de inceperea prelucrarii

- Verificarea si reglarea masinilor orizontale in timpul prelucrarii

- Verificarea si reglarea masinilor orizontale dupa prelucrare

- Verificarea si finisarea pieselor metalice prelucrate

- Monitorizarea si mentinerea masinilor orizontale in stare buna de functionare

- Respectarea standardelor de calitate si a specificatiilor tehnice

- Respectarea procedurilor de securitate si a regulilor de protectie a mediului

Competente:

- Experienta in prelucrarea metalelor folosind masini orizontale

- Cunostinte tehnice despre masinile orizontale

- Abilitati de reglare si intretinere a masinilor orizontale

- Abilitati de citire si interpretare a desenelor tehnice

- Abilitati de lucru in echipa

- Abilitati de comunicare si relationare

- Abilitati de rezolvare a problemelor

- Abilitati de respectare a standardelor de calitate si a specificatiilor tehnice

- Abilitati de respectare a proced

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 72

  Subgrupa Majora 72

  Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati

  Muncitorii calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilatii acestora se ocupa cu turnarea, sudarea sau forjarea metalelor sau prin alte metode (procedee), monteaza, intretin si repara structuri metalice grele, regleaza, asambleaza, intretin si repara masini si instalatii inclusiv motoarele vehiculelor sau produc unelte ori diverse articole din metale nepretioase. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a organizarii activitatii, a materialelor si uneltelor folosite, precum si natura si scopul produsului final.

 • 722

  Grupa Minora 722

  Forjori, matriteri si asimilati

  Forjorii, matriterii si asimilatii acestora forjeaza si bat cu ciocanul bare, tije sau lingouri din fier, otel si alte metale pentru a confectiona si a repara diverse tipuri de unelte, echipamente si alte articole, regleaza masinile-unelte pentru operatori ori monteaza si actioneaza diverse masini-unelte; de asemenea, se ocupa cu slefuirea si ascutirea suprafetelor.

 • COR

  Grupa de baza 7224 Operatori pe masini de polizat, rectificat si ascutit

  Operatorii pe masini de polizat, rectificat si ascutit se ocupa cu polizarea si rectificarea suprafetelor metalice si cu ascutirea uneltelor.

 • COD

  COD COR 722422 - strungar la masini orizontale