.

Cod COR strungar la strung paralel si de detalonat


Cod COR strungar la strung paralel si de detalonat

Cod COR: strungar la strung paralel si de detalonat

Cod COR: 722419 - strungar la strung paralel si de detalonat


Meseria de strungar la strung paralel si de detalonat face parte din grupa de baza: 7224 Operatori pe masini de polizat, rectificat si ascutit.

Istoria meseriei de strungar la strung paralel si de detalonat

Meseria de strungar la strung paralel si de detalonat a fost practicata de mii de ani. In trecut, strungarii foloseau unelte manuale precum topoare, ciocane si dalti pentru a prelucra materialele. Aceste unelte erau folosite pentru a prelucra materialele in forme simple, cum ar fi piese de mobilier, unelte si alte obiecte. Cu toate acestea, in secolul al XIX-lea, au aparut strungurile paralele si de detalonat, care au revolutionat industria prelucrarii metalelor. Aceste strunguri au permis prelucrarea materialelor in forme mai complexe si mai precise. Strungarii au inceput sa foloseasca aceste strunguri pentru a prelucra piese de masini, piese de motor si alte piese complexe. In prezent, strungarii folosesc strunguri paralele si de detalonat pentru a prelucra piese de masini, piese de motor si alte piese complexe. Acestia folosesc unelte precum freze, strunguri, masini de gaurit si alte unelte specializate pentru a prelucra materialele in forme mai complexe si mai precise.

Model fisa de post: strungar la strung paralel si de detalonat

Fisa de post pentru meseria de strungar la strung paralel si de detalonat


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: strungar la strung paralel si de detalonat, cod COR 722419


Grupa de baza: 7224 Operatori pe masini de polizat, rectificat si ascutit

FISA DE POST

Titlu post: Strungar la strung paralel si de detalonat

Descrierea postului:

Strungarul la strung paralel si de detalonat este responsabil pentru pregatirea, operarea si intretinerea strungurilor paralele si de detalonat. Acesta trebuie sa asigure ca toate piesele sunt prelucrate in conformitate cu specificatiile tehnice si sa respecte standardele de calitate.

Responsabilitati:

- Preia piesele din depozit si le pregateste pentru prelucrare

- Seteaza si regleaza strungul paralel si de detalonat in conformitate cu specificatiile tehnice

- Executa prelucrarea pieselor conform specificatiilor tehnice

- Verifica piesele prelucrate pentru a se asigura ca sunt conforme cu specificatiile tehnice

- Asigura intretinerea si curatarea strungului paralel si de detalonat

- Respecta standardele de calitate si siguranta

Competente:

- Experienta in prelucrarea metalelor

- Cunostinte de baza in utilizarea strungurilor paralele si de detalonat

- Abilitati de citire si interpretare a desenelor tehnice

- Abilitati de comunicare si lucru in echipa

- Abilitati de rezolvare a problemelor

- Abilitati de organizare si planificare

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 72

  Subgrupa Majora 72

  Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati

  Muncitorii calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilatii acestora se ocupa cu turnarea, sudarea sau forjarea metalelor sau prin alte metode (procedee), monteaza, intretin si repara structuri metalice grele, regleaza, asambleaza, intretin si repara masini si instalatii inclusiv motoarele vehiculelor sau produc unelte ori diverse articole din metale nepretioase. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a organizarii activitatii, a materialelor si uneltelor folosite, precum si natura si scopul produsului final.

 • 722

  Grupa Minora 722

  Forjori, matriteri si asimilati

  Forjorii, matriterii si asimilatii acestora forjeaza si bat cu ciocanul bare, tije sau lingouri din fier, otel si alte metale pentru a confectiona si a repara diverse tipuri de unelte, echipamente si alte articole, regleaza masinile-unelte pentru operatori ori monteaza si actioneaza diverse masini-unelte; de asemenea, se ocupa cu slefuirea si ascutirea suprafetelor.

 • COR

  Grupa de baza 7224 Operatori pe masini de polizat, rectificat si ascutit

  Operatorii pe masini de polizat, rectificat si ascutit se ocupa cu polizarea si rectificarea suprafetelor metalice si cu ascutirea uneltelor.

 • COD

  COD COR 722419 - strungar la strung paralel si de detalonat