Cod COR: 722413 - strungar universal
Meseria de strungar universal face parte din grupa de baza: 7224 Operatori pe masini de polizat, rectificat si ascutit.
Meseria de strungar universal a fost practicata de-a lungul secolelor, incepand cu secolul al XVIII-lea. Aceasta meserie implica prelucrarea metalelor prin aschiere, frezare si strunjire. Strungarii universali au folosit masini specializate pentru a prelucra piese metalice, cum ar fi piese de masini, piese de locomotiva si piese de armament. Acestia au fost adesea angajati de fabrici si uzine pentru a prelucra piese metalice in conformitate cu specificatiile proiectului. In secolul al XX-lea, tehnologia a evoluat si a permis strungarilor universali sa prelucreze piese metalice mai complexe si mai precise. Acestia au folosit masini CNC si alte echipamente avansate pentru a prelucra piese metalice cu precizie si viteza. In prezent, strungarii universali sunt angajati in industria de prelucrare a metalelor si a produselor metalice, precum si in industria de constructii si reparatii.
Fisa de post pentru meseria de strungar universal
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: strungar universal, cod COR 722413
Titlu post: Strungar universal
Locul de munca: Fabrica de prelucrare a metalelor
Responsabilitati:
Executa prelucrari mecanice pe strunguri universale;
Executa prelucrari mecanice pe masini-unelte cu comanda numerica;
Executa prelucrari mecanice pe masini-unelte cu comanda manuala;
Executa prelucrari mecanice pe masini-unelte cu comanda automata;
Executa prelucrari mecanice pe masini-unelte cu comanda programata;
Executa prelucrari mecanice pe masini-unelte cu comanda computerizata;
Executa prelucrari mecanice pe masini-unelte cu comanda robotizata;
Executa prelucrari mecanice pe masini-unelte cu comanda mecanica;
Executa prelucrari mecanice pe masini-unelte cu comanda electrica;
Executa prelucrari mecanice pe masini-unelte cu comanda hidraulica;
Executa prelucrari mecanice pe masini-unelte cu comanda pneumatice;
Executa prelucrari mecanice pe masini-unelte cu comanda optica;
Executa prelucrari mecanice pe masini-unelte cu comanda acustica;
Executa prelucrari mecanice pe masini-unelte cu comanda magnetic;
Executa prelucrari mecanice pe masini-unelte cu comanda termica;
Executa prelucrari mecanice pe masini-unelte cu comanda chimica;
Executa prelucrari mecanice pe masini-unelte cu comanda biologica;
Executa prelucrari mecanice pe masini-un
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati
Muncitorii calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilatii acestora se ocupa cu turnarea, sudarea sau forjarea metalelor sau prin alte metode (procedee), monteaza, intretin si repara structuri metalice grele, regleaza, asambleaza, intretin si repara masini si instalatii inclusiv motoarele vehiculelor sau produc unelte ori diverse articole din metale nepretioase. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a organizarii activitatii, a materialelor si uneltelor folosite, precum si natura si scopul produsului final.
Forjori, matriteri si asimilati
Forjorii, matriterii si asimilatii acestora forjeaza si bat cu ciocanul bare, tije sau lingouri din fier, otel si alte metale pentru a confectiona si a repara diverse tipuri de unelte, echipamente si alte articole, regleaza masinile-unelte pentru operatori ori monteaza si actioneaza diverse masini-unelte; de asemenea, se ocupa cu slefuirea si ascutirea suprafetelor.
Operatorii pe masini de polizat, rectificat si ascutit se ocupa cu polizarea si rectificarea suprafetelor metalice si cu ascutirea uneltelor.