.

Cod COR sudor


Cod COR sudor

Cod COR: sudor

Cod COR: 721208 - sudor


Meseria de sudor face parte din grupa de baza: 7212 Sudori si debitatori autogen.

Istoria meseriei de sudor

Meseria de sudor a existat de mai multe secole, incepand cu epoca medievala. in acea perioada, sudarea era folosita pentru a uni piese metalice, cum ar fi armuri si arme. Cu toate acestea, tehnologia sudurii a evoluat in timp, iar in secolul al XIX-lea, sudarea a devenit o metoda populara de a uni piese metalice. in prezent, sudarea este folosita in industria constructiilor, a transporturilor si a productiei de energie. Sudorii sunt angajati pentru a uni piese metalice folosind caldura si presiune, precum si pentru a aplica materiale de sudura pentru a asigura o legatura stransa. Sudorii trebuie sa fie bine pregatiti pentru a lucra cu diferite tipuri de materiale si tehnici de sudura, precum si pentru a respecta standardele de siguranta si calitate.

Model fisa de post: sudor

Fisa de post pentru meseria de sudor


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: sudor, cod COR 721208


Grupa de baza: 7212 Sudori si debitatori autogen

FISA DE POST

Titlu post: Sudor

Descrierea postului:

Sudorul este responsabil pentru sudarea materialelor metalice folosind tehnici si proceduri specifice. Acesta trebuie sa asigure sudarea corecta si sigura a materialelor metalice, in conformitate cu standardele de calitate si siguranta.

Responsabilitati principale:

- Preia comenzile si pregateste materialele metalice pentru sudare;

- Asambleaza piesele metalice si le pregateste pentru sudare;

- Aplica tehnici si proceduri specifice de sudare;

- Verifica calitatea sudurilor si asigura conformitatea cu standardele de calitate;

- Monitorizeaza si mentine echipamentele de sudare;

- Respecta toate regulile de siguranta si procedurile de lucru.

Competente si abilitati:

- Cunostinte solide despre tehnicile si procedurile de sudare;

- Abilitati de asamblare si prelucrare a materialelor metalice;

- Abilitati de citire si interpretare a desenelor tehnice;

- Abilitati de lucru in echipa;

- Abilitati de comunicare si relationare;

- Abilitati de lucru cu echipamente de sudare.

Cerinte:

- Experienta anterioara in sudare;

- Certificat de calificare in sudare;

- Cunostinte solide despre tehnicile si procedurile de sudare;

- Abilitati de citire si interpretare a desenelor tehnice;

- Abilitati de lucru cu echipamente de sudare.

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 72

  Subgrupa Majora 72

  Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati

  Muncitorii calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilatii acestora se ocupa cu turnarea, sudarea sau forjarea metalelor sau prin alte metode (procedee), monteaza, intretin si repara structuri metalice grele, regleaza, asambleaza, intretin si repara masini si instalatii inclusiv motoarele vehiculelor sau produc unelte ori diverse articole din metale nepretioase. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a organizarii activitatii, a materialelor si uneltelor folosite, precum si natura si scopul produsului final.

 • 721

  Grupa Minora 721

  Turnatori, tinichigii-cazangii, sudori, formatori si asimilati

  Turnatorii, tinichigiii-cazangii, sudorii, formatorii si asimilatii acestora confectioneaza matrite pentru turnarea metalelor, sudeaza si taie piese metalice, confectioneaza si repara articole din tabla, instaleaza, ridica, intretin si repara structuri de metale grele, funiculare si alte echipamente similare.

 • COR

  Grupa de baza 7212 Sudori si debitatori autogen

  Sudorii si debitatorii autogeni sudeaza sau taie piese metalice cu ajutorul surselor de caldura: gaz, arc electric, flacara oxiacetilenica sau alte procedee de topire si taiere, asambleaza piese metalice prin fuziune.

 • COD

  COD COR 721208 - sudor