.

Cod COR taietor, slefuitor, lustruitor piatra, marmura


Cod COR taietor, slefuitor, lustruitor piatra, marmura

Cod COR: taietor, slefuitor, lustruitor piatra, marmura

Cod COR: 711304 - taietor, slefuitor, lustruitor piatra, marmura


Meseria de taietor, slefuitor, lustruitor piatra, marmura face parte din grupa de baza: 7113 Spargatori, taietori si cioplitori in piatra.

Istoria meseriei de taietor, slefuitor, lustruitor piatra, marmura

Meseria de taietor, slefuitor, lustruitor piatra, marmura a existat de-a lungul istoriei, fiind una dintre cele mai vechi meserii. Acest lucru a fost necesar pentru a prelucra piatra si marmura pentru a fi folosite in constructii, sculpturi si alte obiecte. In antichitate, taietorii, slefuitorii si lustruitorii de piatra si marmura foloseau unelte rudimentare, cum ar fi ciocanele, topoarele si ciocanele, pentru a prelucra materialele. Cu toate acestea, in secolele urmatoare, tehnologia s-a dezvoltat si au fost inventate unelte mai sofisticate, cum ar fi masinile de slefuit si lustruit. Acestea au permis taietorilor, slefuitorilor si lustruitorilor sa prelucreze mai rapid si mai eficient materialele. In prezent, aceasta meserie este inca foarte importanta, deoarece piatra si marmura sunt folosite in constructii si sculpturi.

Model fisa de post: taietor, slefuitor, lustruitor piatra, marmura

Fisa de post pentru meseria de taietor, slefuitor, lustruitor piatra, marmura


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: taietor, slefuitor, lustruitor piatra, marmura, cod COR 711304


Grupa de baza: 7113 Spargatori, taietori si cioplitori in piatra

POST: Taietor, Slefuitor, Lustruitor Piatra, Marmura

RESPONSABILITATI:

Taierea, slefuirea si lustruirea suprafetelor de piatra si marmura folosind scule si echipamente specializate;

Masurarea si marcarea suprafetelor de piatra si marmura inainte de taiere;

Asamblarea si instalarea suprafetelor de piatra si marmura;

Utilizarea corecta a echipamentelor si sculelor;

Mentinerea curateniei si ordinii in zona de lucru;

Respectarea procedurilor de siguranta si a regulilor de protectie a mediului;

Executarea altor sarcini conexe, atunci cand este necesar.

CERINTE:

Experienta anterioara in taierea, slefuirea si lustruirea suprafetelor de piatra si marmura;

Cunostinte de baza in utilizarea sculelor si echipamentelor specializate;

Abilitati de comunicare si lucru in echipa;

Abilitati de organizare si planificare;

Atentie la detalii si capacitatea de a lucra cu precizie;

Capacitatea de a lucra in conditii de stres;

Permis de conducere si cunostinte de baza in utilizarea calculatorului.

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 71

  Subgrupa Majora 71

  Muncitori constructori si asimilati, exclusiv electricieni

  Muncitorii constructori si asimilatii acestora, exclusiv electricienii, se ocupa cu construirea, intretinerea si repararea cladirilor, prelucrarea metalelor, ridicarea si repararea fundatiilor, peretilor si structurilor din caramida, piatra si materiale similare, modelarea si finisarea pietrei pentru constructii si in alte scopuri, precum si cu extragerea minereurilor solide din subteran sau exploatari de suprafata. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala sau de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru a imbunatati calitatea produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 711

  Grupa Minora 711

  Muncitori constructori si asimilati

  Muncitorii constructori si asimilatii acestora se ocupa cu construirea, intretinerea si repararea cladirilor, ridicarea si repararea fundatiilor, peretilor si structurilor din caramida, piatra si materiale similare, modelarea si finisarea pietrei pentru constructii si in alte scopuri, precum si cu efectuarea diferitelor constructii si sarcini de intretinere a cladirilor.

 • COR

  Grupa de baza 7113 Spargatori, taietori si cioplitori in piatra

  Spargatorii, taietorii si cioplitorii in piatra taie si modeleaza blocurile de piatra tare sau moale si placile (dalele) pentru construirea si intretinerea structurilor de piatra si a zidariei monumentelor si graveaza (sculpteaza) in piatra.

 • COD

  COD COR 711304 - taietor, slefuitor, lustruitor piatra, marmura