Cod COR: 752201 - tamplar universal
Meseria de tamplar universal face parte din grupa de baza: 7522 Ebenisti si asimilati.
Tamplarul universal este o meserie veche, care se remarca prin prelucrarea lemnului pentru a crea obiecte decorative si utilitare. Meseria a fost practicata in intreaga lume, de la Egiptul Antic pana in zilele noastre. Tamplarii universali au folosit lemnul pentru a construi case, mobilier, instrumente muzicale, obiecte decorative si multe altele. In Evul Mediu, tamplarii universali au fost angajati pentru a construi biserici si alte cladiri importante. In secolul al XVIII-lea, tamplarii universali au inceput sa foloseasca masini si unelte mai avansate pentru a prelucra lemnul. Acest lucru a permis crearea unor obiecte mai complexe si mai decorative. In zilele noastre, tamplarii universali folosesc masini si unelte avansate pentru a prelucra lemnul si a crea obiecte decorative si utilitare.
Fisa de post pentru meseria de tamplar universal
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: tamplar universal, cod COR 752201
Titlu post: Tamplar Universal
Descrierea postului:
Tamplarul universal este responsabil pentru fabricarea, repararea si intretinerea produselor din lemn. Acesta trebuie sa utilizeze unelte si masini specializate pentru a prelucra lemnul si a construi produsele.
Responsabilitati:
- Utilizeaza unelte si masini specializate pentru a prelucra lemnul si a construi produsele;
- Asambleaza piesele din lemn pentru a construi produsele;
- Repara produsele din lemn deteriorate;
- Verifica produsele pentru a se asigura ca sunt in conformitate cu standardele de calitate;
- Urmareste si respecta procedurile de siguranta si de securitate;
- Urmareste si respecta procedurile de productie si de calitate;
- Urmareste si respecta termenele limita de livrare;
- Urmareste si respecta bugetul de productie.
Cerinte:
- Experienta anterioara in domeniul prelucrarii lemnului;
- Cunostinte solide despre utilizarea uneltelor si masinilor specializate;
- Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
- Abilitati de rezolvare a problemelor;
- Abilitati de organizare si planificare;
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori calificati in industria alimentara, prelucrarea lemnului, confectii si alti lucratori asimilati
Muncitorii calificati in industria alimentara, prelucrarea lemnului, confectii si alti lucratori asimilati acestora se ocupa cu prelucrarea si procesarea materiilor prime din agricultura si pescuit in produse alimentare si in alte produse, precum si cu producerea si repararea bunurilor realizate din lemn, textile, blana, piele sau alte materiale. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.
Muncitori calificati in tratarea lemnului si asimilati
Muncitorii calificati in tratarea lemnului si alti lucratori asimilati acestora se ocupa cu tratarea si prelucrarea lemnului, producerea de placi aglomerate, placi dure, placi de izolare, placaje, furnire si produse similare din lemn, executarea, decorarea si repararea mobilierului din lemn, a vehiculelor si a altor produse din lemn. Acestia folosesc unelte manuale specializate si monteaza, opereaza si supravegheaza echipamentele, instalatiile si masinile-unelte de prelucrare a lemnului.
Ebenistii si lucratorii asimilati acestora produc, decoreaza si repara mobilier din lemn, carute si alte vehicule, roti, piese de schimb, accesorii, modele si alte produse din lemn utilizand masini de prelucrare a lemnului, masini-unelte si alte unelte de mana specializate.