Cod COR: 311516 - tehnician constructii navale
Meseria de tehnician constructii navale face parte din grupa de baza: 3115 Tehnicieni mecanici.
Meseria de tehnician constructii navale se refera la proiectarea, constructia si intretinerea navei. Acest domeniu a fost practicat de-a lungul istoriei, incepand cu epoca antica. In acea perioada, navigatorii si constructori de nave foloseau lemnul pentru a construi navele lor. Acestia au folosit lemnul pentru a construi nave mai mari si mai rezistente, care sa poata naviga pe mare. In Evul Mediu, constructia navalelor a devenit mai sofisticata, iar tehnicienii constructii navale au inceput sa foloseasca materiale mai rezistente, cum ar fi fierul si otelul. Acestia au folosit aceste materiale pentru a construi nave mai mari si mai rezistente, care sa poata naviga pe mare. In prezent, tehnicienii constructii navale folosesc materiale avansate, cum ar fi aluminiul si fibra de sticla, pentru a construi nave mai rezistente si mai eficiente. Acestia folosesc tehnologii avansate pentru a proiecta si construi nave care sa poata naviga pe mare in conditii de siguranta si eficienta.
Fisa de post pentru meseria de tehnician constructii navale
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: tehnician constructii navale, cod COR 311516
Titlu post: Tehnician Constructii Navale
Responsabilitati:
Executa lucrari de constructii navale, inclusiv reparatii si intretinere, in conformitate cu specificatiile tehnice si cerintele clientilor;
Utilizeaza echipamente si unelte specifice pentru a efectua lucrari de constructii navale;
Asambleaza, instaleaza si repara componente si sisteme navale;
Verifica si testeaza sistemele navale pentru a se asigura ca functioneaza corect;
Monitorizeaza si inspecteaza lucrarile de constructii navale pentru a se asigura ca sunt realizate conform specificatiilor;
Asigura mentenanta si repararea echipamentelor si a sistemelor navale;
Asigura documentarea tuturor lucrarilor de constructii navale;
Respecta toate regulile si procedurile de siguranta in timpul lucrarilor de constructii navale.
Competente:
Cunostinte solide de constructii navale;
Experienta in utilizarea echipamentelor si uneltelor specifice;
Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
Abilitati de rezolvare a problemelor;
Abilitati de organizare si planificare;
Abilitati de citire si interpretare a documentatiei tehnice;
Abilitati de utilizare a calculatorului.
Calificari:
Diploma de absolvire a unei scoli profesionale sau a unei universitati cu specializare in constructii navale;
Certificat de calificare in constructii navale;
Experienta anterioara in domeniul constructiilor navale.
Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic
Tehnicienii si alti specialisti din domeniul tehnic indeplinesc de obicei sarcinile tehnice si pe cele similare legate de activitatea de cercetare si de aplicarea conceptelor stiintifice sau artistice si a metodelor operationale, precum si de reglementarile guvernamentale ori de afaceri.
Specialisti asimilati in stiinta si inginerie
Specialistii asimilati in stiinta si inginerie indeplinesc sarcinile tehnice legate de activitatea de cercetare si metodele operationale in domeniul stiintei si ingineriei. Acestia supravegheaza si controleaza aspectele tehnice si operationale ale activitatii de minerit, industriei prelucratoare, constructiilor si alte operatiuni de inginerie, precum si exploatarea echipamentului tehnic, inclusiv aeronave si nave.
Tehnicieni in stiinte ingineresti
Tehnicienii in stiintele ingineresti indeplinesc sarcini cu caracter tehnic care ajuta in activitatea de cercetare si la aplicarea practica a conceptelor, principiilor si metodelor operationale, in special a stiintelor exacte, inclusiv domenii precum ingineria, desenul tehnic sau eficienta economica a proceselor de productie.
Tehnicienii mecanici indeplinesc sarcini cu caracter tehnic care ajuta in activitatea de cercetare din domeniul ingineriei mecanice si in proiectarea, fabricarea, asamblarea, construirea, operarea, intretinerea si repararea masinilor, componentelor si echipamentului mecanic.