Cod COR: 351103 - tehnician echipamente de calcul si retele
Meseria de tehnician echipamente de calcul si retele face parte din grupa de baza: 3511 Tehnicieni pentru operatiuni in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor.
Meseria de tehnician echipamente de calcul si retele a aparut in urma cu aproximativ doua decenii, in momentul in care tehnologia informatica a inceput sa se dezvolte rapid. Acestia sunt specializati in intretinerea si repararea echipamentelor de calcul si a retelelor informatice. Tehnicienii sunt responsabili pentru instalarea, configurarea si intretinerea echipamentelor de calcul si a retelelor, precum si pentru diagnosticarea si rezolvarea problemelor tehnice. De asemenea, ei sunt responsabili pentru asigurarea securitatii retelelor si a datelor stocate pe acestea. In prezent, tehnicienii sunt responsabili pentru instalarea si configurarea sistemelor de operare, aplicatiilor si a retelelor, precum si pentru asigurarea securitatii acestora.
Fisa de post pentru meseria de tehnician echipamente de calcul si retele
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: tehnician echipamente de calcul si retele, cod COR 351103
Titlul postului: Tehnician Echipamente de Calcul si Retele
Descrierea postului:
Tehnicianul Echipamente de Calcul si Retele este responsabil pentru instalarea, configurarea si intretinerea echipamentelor de calcul si retelelor intr-un mediu de afaceri. Acesta trebuie sa fie capabil sa identifice si sa rezolve problemele tehnice legate de echipamentele de calcul si retele, sa ofere suport tehnic utilizatorilor si sa asigure securitatea datelor.
Responsabilitati:
- Instalarea si configurarea echipamentelor de calcul si retelelor
- Diagnosticarea si rezolvarea problemelor tehnice legate de echipamentele de calcul si retele
- Asigurarea securitatii datelor si a retelelor
- Monitorizarea performantei echipamentelor de calcul si retelelor
- Asigurarea suportului tehnic utilizatorilor
- Documentarea si raportarea problemelor tehnice si a solutiilor gasite
- Colaborarea cu departamentele IT si cu furnizorii de servicii IT
Cerinte:
- Experienta in instalarea si configurarea echipamentelor de calcul si retelelor
- Cunostinte solide de retele si protocoale de comunicatie
- Abilitati de diagnosticare si rezolvare a problemelor tehnice
- Cunostinte de securitate a datelor si a retelelor
- Abilitati de comunicare si colaborare cu utilizatorii si cu departamentele IT
- Capacitatea de a lucra intr-un mediu dinamic si de a gestiona mai multe sarcini simultan
- Certificari relevante in domeniul IT sunt un avantaj
Educatie:
- Studii superioare in domeniul IT sau o calificare relevanta in domeniul IT
Salariu:
Salariul pentru un Tehnician Echipamente de Calcul si Retele variaza in functie de experienta si de companie, dar in general se situeaza intre 2000 si 4000 de lei lunar.
Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic
Tehnicienii si alti specialisti din domeniul tehnic indeplinesc de obicei sarcinile tehnice si pe cele similare legate de activitatea de cercetare si de aplicarea conceptelor stiintifice sau artistice si a metodelor operationale, precum si de reglementarile guvernamentale ori de afaceri.
Tehnicieni in informatica si comunicatii
Tehnicienii in informatica si comunicatii furnizeaza sprijin pentru functionarea zilnica a sistemelor informatice, sistemelor si retelelor de comunicatii si indeplinesc sarcini tehnice referitoare la telecomunicatii, difuzarea de imagini si sunet, precum si alte tipuri de semnale de telecomunicatii (terestre, marine sau aeriene).
Tehnicieni pentru operatiuni in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor si pentru asigurarea suportului tehnic pentru utilizatori
Tehnicienii pentru operatiuni in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor si pentru asigurarea suportului tehnic pentru utilizatori asigura sprijin pentru functionarea zilnica a sistemelor de comunicatii, sistemelor si retelelor informatice si ofera asistenta tehnica utilizatorilor.
Tehnicienii pentru operatiuni in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor asigura sprijin zilnic activitatilor de prelucrare (procesare), operare si monitorizare a sistemelor informatice de tehnologia informatiei si a comunicatiilor, echipamentelor periferice, hardware si software, precum si echipamentele informatice, pentru a asigura performanta optima, precum si pentru identificarea oricaror probleme.