Cod COR: 313902 - tehnician-operator la roboti industriali
Meseria de tehnician-operator la roboti industriali face parte din grupa de baza: 3139 Tehnicieni controlori de procese industriale neclasificati in grupele de baza anterioare.
Meseria de tehnician-operator la roboti industriali a luat nastere in anii '80, odata cu dezvoltarea tehnologiei robotilor industriali. Acestia au fost folositi in prima faza pentru a efectua sarcini repetitive si monotone, precum asamblarea produselor, manipularea materialelor si prelucrarea metalelor. Tehnicienii-operatori au fost angajati pentru a instala, programa si intretine robotii industriali. Acestia au fost responsabili de asigurarea ca robotii functioneaza corect si eficient, precum si de monitorizarea si corectarea oricaror erori sau defectiuni. In prezent, tehnicienii-operatori la roboti industriali sunt responsabili de instalarea, programarea si intretinerea robotilor, precum si de monitorizarea si corectarea oricaror erori sau defectiuni. De asemenea, ei sunt responsabili de asigurarea ca robotii functioneaza corect si eficient, precum si de asigurarea securitatii si a protectiei mediului.
Fisa de post pentru meseria de tehnician-operator la roboti industriali
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: tehnician-operator la roboti industriali, cod COR 313902
FISA DE POST
Titlu: Tehnician-operator la roboti industriali
Responsabilitati:
Executa operatiuni de intretinere si reparatii la roboti industriali;
Monitorizeaza si verifica functionarea corecta a robotilor;
Executa teste si verificari periodice pentru a asigura functionarea corecta a robotilor;
Identifica si rezolva problemele tehnice ale robotilor;
Instaleaza si configureaza software-ul robotilor;
Asigura suport tehnic pentru utilizatorii robotilor;
Documenteaza si raporteaza problemele tehnice si rezolvarile acestora;
Asigura instruirea utilizatorilor in ceea ce priveste functionarea robotilor;
Executa alte sarcini conexe, atunci cand este necesar.
Competente:
Cunostinte solide de mecanica si electronica;
Cunostinte de baza in programare;
Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
Abilitati de diagnosticare si rezolvare a problemelor;
Abilitati de organizare si planificare;
Abilitati de utilizare a echipamentelor si instrumentelor de masura.
Calificari:
Diploma de tehnician in domeniul roboticii industriale;
Experienta anterioara in domeniul roboticii industriale;
Certificari in domeniul roboticii industriale.
Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic
Tehnicienii si alti specialisti din domeniul tehnic indeplinesc de obicei sarcinile tehnice si pe cele similare legate de activitatea de cercetare si de aplicarea conceptelor stiintifice sau artistice si a metodelor operationale, precum si de reglementarile guvernamentale ori de afaceri.
Specialisti asimilati in stiinta si inginerie
Specialistii asimilati in stiinta si inginerie indeplinesc sarcinile tehnice legate de activitatea de cercetare si metodele operationale in domeniul stiintei si ingineriei. Acestia supravegheaza si controleaza aspectele tehnice si operationale ale activitatii de minerit, industriei prelucratoare, constructiilor si alte operatiuni de inginerie, precum si exploatarea echipamentului tehnic, inclusiv aeronave si nave.
Tehnicieni controlori de procese industriale
Tehnicienii controlori de procese industriale opereaza si monitorizeaza tablourile electrice de comanda, sistemele computerizate de control, masinile multifunctionale de control al proceselor si mentin unitatile de procesare in generarea si distributia energiei electrice, instalatiile de canalizare, tratare a apelor reziduale si distrugere a deseurilor, in rafinarea produselor chimice, petrolului si gazelor naturale, in prelucrarea metalului si alte operatii multiple de proces.
Aceasta grupa de baza cuprinde tehnicienii controlori de procese industriale neclasificati in grupa minora 313 - Tehnicieni controlori de procese industriale. De exemplu, grupa de baza ii include pe cei care utilizeaza echipament de control al proceselor multiple din cadrul liniilor industriale de fabricare si asamblare a hartiei si celulozei.