Cod COR: 213233 - tehnician zootehnist - exploatare
Meseria de tehnician zootehnist - exploatare face parte din grupa de baza: 2132 Consultanti in agricultura, silvicultura si pescuit.
Istoria meseriei de tehnician zootehnist - exploatare se intinde pe o perioada de aproximativ doua secole. Aceasta profesie a inceput sa se dezvolte in anii 1800, cand agricultorii au inceput sa inteleaga ca pot obtine produse mai bune prin imbunatatirea productiei de animale. Tehnicienii zootehnisti au fost angajati pentru a ajuta la imbunatatirea productiei de animale prin aplicarea cunostintelor stiintifice. Acest lucru a inclus imbunatatirea nutritiei, a conditiilor de ingrijire, a managementului si a productiei. in prezent, tehnicienii zootehnisti sunt angajati in ferme, in centre de cercetare, in centre de ingrijire a animalelor, in centre de reproducere si in alte locuri pentru a ajuta la imbunatatirea productiei de animale.
Fisa de post pentru meseria de tehnician zootehnist - exploatare
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: tehnician zootehnist - exploatare, cod COR 213233
Titlu post: Tehnician Zootehnist - Exploatare
Scopul postului:
Tehnicianul Zootehnist - Exploatare este responsabil pentru ingrijirea animalelor din cadrul unei exploatatii zootehnice si pentru asigurarea unui mediu de viata sanatos pentru acestea, in vederea obtinerii unor productii eficiente.
Responsabilitati si atributii:
ingrijirea animalelor, inclusiv hranirea, adaparea, curatarea si igiena acestora
Monitorizarea starii de sanatate a animalelor si identificarea semnelor de boala sau disconfort
Administrarea tratamentelor veterinare si urmarirea evolutiei starii de sanatate a animalelor
Gestionarea programelor de reproducere si imbunatatire a raselor de animale
Participarea la evaluarea si selectarea animalelor pentru reproductie sau vanzare
Respectarea normelor si standardelor de igiena, sanatate si siguranta in exploatatiile zootehnice
intocmirea si mentinerea documentelor necesare pentru raportarea productiei de lapte, carne sau alte produse animaliere si pentru conformitatea cu reglementarile legale
Implementarea tehnologiilor zootehnice moderne si a practicilor de crestere a animalelor durabile pentru imbunatatirea eficientei si cresterea productivitatii
Cerinte:
Studii medii sau superioare in domeniul zootehniei sau experienta relevanta in domeniul zootehniei
Cunostinte solide despre anatomia, fiziologia si nutritia animalelor, precum si despre tehnologiile zootehnice
Abilitati bune de comunicare si coordonare a echipei
Abilitati bune de organizare si planificare
Capacitatea de a lucra in conditii de munca fizica intensa si de a efectua activitati in aer liber, indiferent de conditiile meteorologice
Disponibilitatea de a lucra in weekend-uri si in conditii de program flexibil
Locatia postului:
Locatia postului poate fi in cadrul unei exploatatii zootehnice, localizate atat in mediul urban, cat si rural.
Sarcinile postului pot fi modificate in conformitate cu nevoile organizatiei si cu responsabilitatile si calificarile angajatului.
Specialisti in diverse domenii de activitate
Specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati.
Specialisti in domeniul stiintei si ingineriei
Specialistii in domeniul stiintei si ingineriei efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostinte stiintifice referitoare la domenii precum fizica, astronomie, meteorologie, chimie, geofizica, geologie, matematica, statistica, informatica, arhitectura, inginerie si tehnologie.
Specialisti in stiintele vietii
Specialistii in stiintele vietii aplica cunostintele acumulate din cercetarea vietii oamenilor, animalelor si plantelor si interactiunilor lor cu fiecare si cu mediul inconjurator pentru a dezvolta noi cunostinte, a imbunatati productia agricola si forestiera si a rezolva problemele privind sanatatea umana si cele ale mediului inconjurator.
Consultantii in agricultura, silvicultura si piscicultura studiaza si furnizeaza asistenta si consiliere in domeniul agricol, silvicultura si piscicultura, incluzand cultivarea, fertilizarea, recoltarea, eroziunea solului si compozitia acestuia, prevenirea bolilor, nutritie, rotatia culturilor si marketing. Acestia dezvolta tehnici pentru cresterea productivitatii, studiaza si dezvolta planuri si politici pentru administrarea terenului si a pescuitului.