Cod COR: 422306 - telegrafist (teleimprimatorist)
Meseria de telegrafist (teleimprimatorist) face parte din grupa de baza: 4223 Operatori centrale telefonice.
Meseria de telegrafist (teleimprimatorist) a existat din secolul al XIX-lea, cand telegrafia a devenit prima forma de comunicare de la distanta. Telegrafia a permis oamenilor sa trimita mesaje pe distante mari folosind cabluri electrice. Telegrafistul era responsabil pentru transmiterea si primirea mesajelor, folosind un aparat telegrafic. Acest aparat a fost inventat in anul 1837 de Samuel Morse si a devenit rapid unul dintre cele mai importante instrumente de comunicare. Telegrafistul a fost responsabil pentru a tasta mesajele pe aparatul telegrafic si pentru a le transmite la destinatie. Acest lucru a necesitat o intelegere profunda a codului Morse si a abilitatilor de tastare. in anii 1950, telegrafia a fost inlocuita de teleimprimator, care a permis transmiterea mesajelor prin intermediul unui sistem de imprimare. Acest lucru a facut ca meseria de telegrafist sa devina mai putin importanta, insa aceasta a ramas inca o meserie importanta in anumite domenii, cum ar fi comunicatiile militare.
Fisa de post pentru meseria de telegrafist (teleimprimatorist)
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: telegrafist (teleimprimatorist), cod COR 422306
Fisa de post pentru meseria de telegrafist (teleimprimatorist) ar putea include urmatoarele informatii:
Titlul postului: Telegrafist (Teleimprimatorist)
Departament: Telecomunicatii
Raporteaza catre: Managerul departamentului de telecomunicatii
Scopul postului: Telegrafistul (Teleimprimatoristul) este responsabil pentru transmiterea si primirea de mesaje prin intermediul sistemelor de telecomunicatii, inclusiv telegrafie si alte tehnologii de comunicare.
Responsabilitati principale:
- Transmiterea si primirea de mesaje prin intermediul sistemelor de telecomunicatii, inclusiv telegrafie si alte tehnologii de comunicare.
- Monitorizarea si mentinerea echipamentelor de telecomunicatii, inclusiv repararea si intretinerea acestora.
- Asigurarea ca toate mesajele sunt transmise si primite in mod precis si la timp.
- Verificarea si confirmarea informatiilor primite prin intermediul sistemelor de telecomunicatii.
- Asigurarea ca toate mesajele sunt transmise si primite in conformitate cu politicile si procedurile companiei.
- Colaborarea cu alte departamente si echipe pentru a asigura o comunicare eficienta si o coordonare adecvata a activitatilor.
Cerinte de calificare:
- Experienta anterioara in domeniul telecomunicatiilor sau al tehnologiei de comunicare.
- Cunostinte solide despre echipamentele de telecomunicatii si capacitatea de a le repara si intretine.
- Abilitati excelente de comunicare si de lucru in echipa.
- Capacitatea de a lucra sub presiune si de a respecta termene stricte.
- Cunostinte solide despre politicile si procedurile de comunicare ale companiei.
- Capacitatea de a lucra in ture si de a fi disponibil pentru a lucra in orice moment.
Educatie si formare:
- Diploma de bacalaureat sau echivalent.
- Certificare in telecomunicatii sau tehnologie de comunicare.
- Cursuri de formare si dezvoltare profesionala in domeniul telecomunicatiilor sau al tehnologiei de comunicare.
Aceasta fisa de post pentru meseria de telegrafist (teleimprimatorist) poate fi adaptata in functie de nevoile si cerintele specifice ale companiei.
Functionari administrativi
Functionarii administrativi inregistreaza, organizeaza, arhiveaza, evalueaza si realizeaza prelucrarea informatiilor, efectueaza lucrari de secretariat privind operatiunile financiare (de casa), aranjamente de calatorie, solicitari de informatii si intalniri.
Functionari in serviciul cu publicul
Functionarii in serviciul cu publicul trateaza cu clientii in legatura cu organizarea de calatorii, operatiunile financiare (monetare), cererile de informatii, programarea intalnirilor, operarea centralelor telefonice si se ocupa de intervievarea pentru anchete sau pentru completarea aplicatiilor de eligibilitate pentru servicii.
Agenti in centre de informare
Agentii in centrele de informare furnizeaza informatii clientilor sau obtin informatii personal, prin telefon sau prin alte mijloace electronice, cum ar fi e-mailul, in legatura cu organizarea de calatorii, descrierea de produse ori servicii ale unei organizatii, inregistrarea si intampinarea oaspetilor si vizitatorilor, stabilirea de intalniri, conectarea apelurilor telefonice si colectarea informatiilor de la respondentii la sondaje sau din aplicatiile pentru servicii.
Operatorii din centralele telefonice utilizeaza centralele si consolele telefonice de comunicatii pentru a stabili conexiunile telefonice, a primi solicitarile de informatii ale apelantului si raportarile problemelor de serviciu aparute, inregistreaza si retransmit mesajele catre membrii personalului sau clientilor