.

Cod COR tesator


Cod COR tesator

Cod COR: tesator

Cod COR: 731816 - tesator


Meseria de tesator face parte din grupa de baza: 7318 Muncitori calificati in executarea de produse artizanale din textile, piele si materiale similare.

Istoria meseriei de tesator

Meseria de tesator a existat de-a lungul istoriei, fiind una dintre cele mai vechi meserii. Tesatorii au fost folositi pentru a crea tesaturi din fire de lana, bumbac, matase si alte fibre naturale. Acestia au folosit razboiul de tesut pentru a crea modele complexe si frumoase. Tesaturile create de tesatori au fost folosite pentru a face haine, lenjerii de pat, perdele si alte articole textile. In timpul secolului al XIX-lea, tesatorii au inceput sa foloseasca masini de tesut pentru a crea tesaturi mai rapide si mai precise. Acestea au permis tesatorilor sa produca mai multe produse in mai putin timp. In zilele noastre, tesatorii folosesc masini de tesut moderne pentru a crea tesaturi complexe si frumoase.

Model fisa de post: tesator

Fisa de post pentru meseria de tesator


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: tesator, cod COR 731816


Grupa de baza: 7318 Muncitori calificati in executarea de produse artizanale din textile, piele si materiale similare

Titlu post: Tesator

Descrierea postului:

Tesatorul este responsabil pentru crearea de produse textile de calitate, precum covoare, perdele, draperii, lenjerii de pat, etc. Acesta trebuie sa utilizeze tehnici de tesut si sa creeze produse textile care sa se potriveasca cerintelor clientilor.

Responsabilitati:

- Utilizeaza tehnici de tesut pentru a crea produse textile de calitate

- Urmareste instructiunile clientilor pentru a crea produsele textile conform cerintelor acestora

- Verifica produsele textile pentru a se asigura ca sunt de calitate

- Asigura intretinerea si curatarea echipamentelor de tesut

- Asigura stocarea materialelor textile si a produselor finite

- Urmareste si respecta procedurile de siguranta si sanatate in munca

Competente:

- Abilitati de tesut

- Abilitati de comunicare

- Abilitati de lucru in echipa

- Abilitati de organizare si planificare

- Abilitati de rezolvare a problemelor

- Abilitati de utilizare a calculatorului

- Abilitati de citire si interpretare a planurilor

- Abilitati de intretinere a echipamentelor

Cerinte:

- Experienta anterioara in tesut

- Cunostinte despre tehnicile de tesut

- Cunostinte despre materialele textile

- Cunostinte despre procedurile de siguranta si sanatate in munca

- Capacitatea de a lucra in conditii de stres

- Capacitatea de a lucra in echipa

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 73

  Subgrupa Majora 73

  Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitori tipografi

  Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitorii tipografi se ocupa cu fabricarea si repararea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, articolelor diverse, cum ar fi bijuterii sau alte articole din metale pretioase, obiecte de ceramica, vase din portelan si sticla, precum si obiecte de artizanat facute din lemn sau materiale textile, piele ori materiale similare, lucrari de tipografie si legatorie. Lucrarile sunt realizate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.

 • 731

  Grupa Minora 731

  Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere

  Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere imbina aptitudinile artistice si manuale pentru proiectarea, confectionarea, repararea, ajustarea, reglarea, intretinerea si ornamentarea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, bijuteriilor si a altor articole din metale pretioase, precum si a obiectelor din ceramica si portelan. Acestia aplica tehnici traditionale si/sau tehnici recent dezvoltate pentru sculptarea, modelarea, asamblarea, impletirea si ornamentarea diverselor articole din sticla, ceramica, materiale textile, paie, piatra, lemn si articolelor din piele.

 • COR

  Grupa de baza 7318 Muncitori calificati in executarea de produse artizanale din textile, piele si materiale similare

  Muncitori calificati in executarea de produse artizanale din textile, piele si materiale similare aplica tehnici si modele traditionale pentru a produce tesaturi, produse tricotate, brodate, tesute si alte articole de imbracaminte si articole de uz casnic, precum si incaltaminte traditionala, genti de mana, curele si alte accesorii.

 • COD

  COD COR 731816 - tesator