Cod COR: 812111 - topitor la concentrate miniere
Meseria de topitor la concentrate miniere face parte din grupa de baza: 8121 Operatori la instalatiile de prelucrare a metalelor.
Meseria de topitor la concentrate miniere a existat de mai multe secole. Topitorii au fost folositi pentru a separa metalul din minereuri, folosind caldura si tehnici de topire. Acestia au folosit focuri mari si topitoare pentru a topi minereurile si a separa metalul. Acest proces a fost folosit in special pentru a extrage fierul si cuprul din minereuri. In secolul al XIX-lea, topitorii au inceput sa foloseasca tehnici mai avansate, cum ar fi topirea cu arc electric si topirea cu laser. Aceste tehnici au permis topitorilor sa extinda gama de metale pe care le pot extrage din minereuri. In prezent, topitorii folosesc tehnologii avansate pentru a extrage metale precum aurul, argintul si platina din minereuri.
Fisa de post pentru meseria de topitor la concentrate miniere
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: topitor la concentrate miniere, cod COR 812111
FISA DE POST
Titlu: Topitor la concentrate miniere
Descrierea postului:
Topitorul la concentrate miniere este responsabil pentru prelucrarea metalelor pretioase si a altor materiale minerale prin topirea lor. Acesta trebuie sa utilizeze echipamente specializate si tehnici de topire pentru a prelucra materialele minerale si a obtine produse finite.
Responsabilitati si sarcini:
Utilizarea echipamentelor specializate si a tehnicilor de topire pentru prelucrarea metalelor pretioase si a altor materiale minerale.
Monitorizarea procesului de topire pentru a se asigura ca se respecta standardele de calitate si siguranta.
Monitorizarea si intretinerea echipamentelor de topire.
Asigurarea unui mediu de lucru sigur si curat.
Respectarea procedurilor de securitate si a regulilor de siguranta.
Monitorizarea si raportarea oricaror probleme sau defecte.
Asigurarea unei comunicari adecvate cu alte departamente si cu alte persoane implicate in procesul de topire.
Respectarea procedurilor si regulilor de calitate.
Respectarea termenelor limita si a planurilor de productie.
Executarea altor sarcini conexe, atunci cand este necesar.
Calificari si experienta:
Experienta anterioara in topirea
Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.
Operatori la masini si instalatii
Operatorii la masini si instalatii actioneaza si supravegheaza, la fata locului sau prin ghidare de la distanta prin telecomanda, instalatii industriale, masini si echipamente fixe sau pentru care mobilitatea nu este parte integranta a functionarii. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si intelegerea masinilor si echipamentelor industriale care sunt actionate si supravegheate. Abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta inovatiilor tehnologice este adesea necesara.
Operatori la instalatiile de prelucrare si finisare a metalelor
Operatorii la instalatiile de prelucrare si finisare a metalelor opereaza, actioneaza si supravegheaza masinile (instalatiile) si echipamentele de comanda cu o unica functie, utilizate pentru a controla transformarea, prelucrarea si finisarea minereurilor si metalelor.
Operatorii la instalatiile de prelucrare a metalelor actioneaza, monitorizeaza, regleaza si intretin masinile (instalatiile) si echipamentele cu functia unica de prelucrare si transformare a minereurilor, precum si pentru a imbunatati, cali, lamina si extruda metalele.