.

Cod COR topitor sticla


Cod COR topitor sticla

Cod COR: topitor sticla

Cod COR: 818101 - topitor sticla


Meseria de topitor sticla face parte din grupa de baza: 8181 Operatori la utilaje pentru fabricarea produselor din sticla si ceramica.

Istoria meseriei de topitor sticla

Meseria de topitor de sticla a existat de mii de ani, fiind una dintre cele mai vechi meserii din lume. Topitorii de sticla au fost folositi in Egiptul Antic pentru a face vase din sticla, iar in Grecia Antica pentru a face obiecte decorative. In Evul Mediu, topitorii de sticla au fost folositi pentru a face geamuri si alte obiecte din sticla. In secolul al XVIII-lea, topitorii de sticla au inceput sa foloseasca tehnici mai avansate pentru a face sticla colorata si sticla decorativa. In secolul al XIX-lea, topitorii de sticla au inceput sa foloseasca tehnici mai sofisticate pentru a face sticla de arta si sticla decorativa. In prezent, topitorii de sticla folosesc tehnologii avansate pentru a face sticla de arta si sticla decorativa, precum si sticla industriala.

Model fisa de post: topitor sticla

Fisa de post pentru meseria de topitor sticla


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: topitor sticla, cod COR 818101


Grupa de baza: 8181 Operatori la utilaje pentru fabricarea produselor din sticla si ceramica

FISA DE POST

Titlu post: Topitor sticla

Descrierea postului:

Topitorul de sticla este responsabil pentru prelucrarea sticlei prin topirea si modelarea acesteia in produse finisate. Acesta trebuie sa aiba cunostinte despre tehnologia topirii sticlei si sa fie capabil sa foloseasca echipamentele si instrumentele necesare pentru a prelucra sticla.

Responsabilitati principale:

- Preluarea sticlei si pregatirea acesteia pentru topire

- Topirea sticlei in cuptorul special

- Modelarea sticlei topite prin suflare, turnare sau alte metode

- Verificarea calitatii produselor finisate

- Mentinerea curateniei si ordinii in zona de lucru

- Respectarea procedurilor de siguranta si a regulilor de protectie a mediului

Competente si abilitati necesare:

- Experienta in prelucrarea sticlei

- Cunostinte despre tehnologia topirii sticlei

- Abilitati de lucru cu echipamentele si instrumentele necesare

- Abilitati de comunicare si lucru in echipa

- Abilitati de organizare si planificare

- Atentie la detalii si spirit de observatie

- Capacitatea de a lucra in conditii de stres

- Cunostinte despre procedurile de siguranta si protectia mediului

 • 8

  Grupa Majora 8

  Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente

  Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.

 • 81

  Subgrupa Majora 81

  Operatori la masini si instalatii

  Operatorii la masini si instalatii actioneaza si supravegheaza, la fata locului sau prin ghidare de la distanta prin telecomanda, instalatii industriale, masini si echipamente fixe sau pentru care mobilitatea nu este parte integranta a functionarii. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si intelegerea masinilor si echipamentelor industriale care sunt actionate si supravegheate. Abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta inovatiilor tehnologice este adesea necesara.

 • 818

  Grupa Minora 818

  Alti operatori la masini si utilaje

  Aceasta grupa de baza include operatorii la masinile si utilajele fixe neclasificati in alta parte in subgrupa majora 81 - Operatori la masini si instalatii. De exemplu, grupa de baza include operatorii masinilor care fabrica cabluri si franghii innadite.

 • COR

  Grupa de baza 8181 Operatori la utilaje pentru fabricarea produselor din sticla si ceramica

  Operatorii la utilajele pentru fabricarea produselor din sticla si ceramica actioneaza si supravegheaza cuptoarele, furnalele si alte masini si echipamente utilizate la fabricarea sticlei, ceramicii, portelanului, tiglei sau caramizilor. Acestia actioneaza masinile pentru reglarea temperaturii, calirea si decorarea obiectelor din sticla si ceramica.

 • COD

  COD COR 818101 - topitor sticla