.

Cod COR trefilator, tragator


Cod COR trefilator, tragator

Cod COR: trefilator, tragator

Cod COR: 812147 - trefilator, tragator


Meseria de trefilator, tragator face parte din grupa de baza: 8121 Operatori la instalatiile de prelucrare a metalelor.

Istoria meseriei de trefilator, tragator

Meseria de trefilator, tragator a fost practicata de mii de ani. Acest lucru a inceput in antichitate, cand oamenii au inceput sa foloseasca metalele pentru a face obiecte. Acestia au folosit caldura si presiunea pentru a transforma metalul in fire subtiri, care apoi au fost folosite pentru a face obiecte. Acest proces a fost cunoscut sub numele de trefilare. Cu timpul, tehnica trefilarii s-a perfectionat si a devenit mai sofisticata. In secolul al XVIII-lea, trefilatorii au inceput sa foloseasca tragatoare pentru a trage firele de metal prin matrite. Acestea au fost folosite pentru a face fire mai subtiri si mai precise. In prezent, trefilatorii, tragatorii sunt specializati in producerea firelor de metal si a altor produse metalice. Ei folosesc masini specializate pentru a trage firele de metal prin matrite si pentru a le transforma in produse finite. Acestia sunt responsabili de asigurarea calitatii produselor si de a le face conform cu specificatiile clientilor.

Model fisa de post: trefilator, tragator

Fisa de post pentru meseria de trefilator, tragator


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: trefilator, tragator, cod COR 812147


Grupa de baza: 8121 Operatori la instalatiile de prelucrare a metalelor

FISA DE POST

Titlu post: Trefilator, tragator

Descrierea postului:

Trefilatorul, tragatorul este responsabil pentru prelucrarea metalelor prin tragere, trefilare si alte operatii mecanice. Acesta trebuie sa asigure prelucrarea metalelor in conformitate cu specificatiile tehnice si sa respecte standardele de calitate.

Responsabilitati:

- Setarea si operarea masinilor de tragere si trefilare;

- Verificarea si reglarea parametrilor de prelucrare;

- Monitorizarea si controlul procesului de prelucrare;

- Verificarea si inspectarea produselor finite;

- Mentinerea masinilor in stare buna de functionare;

- Respectarea procedurilor de securitate si a regulilor de protectie a mediului;

- Executarea altor sarcini conexe, atunci cand este necesar.

Cerinte:

- Experienta anterioara in prelucrarea metalelor;

- Cunostinte solide de mecanica si tehnologia prelucrarii metalelor;

- Abilitati de operare a masinilor de tragere si trefilare;

- Abilitati de citire si interpretare a desenelor tehnice;

- Abilitati de comunicare si lucru in echipa;

- Atentie la detalii si spirit de observatie;

- Capacitatea de a lucra in conditii de stres.

 • 8

  Grupa Majora 8

  Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente

  Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.

 • 81

  Subgrupa Majora 81

  Operatori la masini si instalatii

  Operatorii la masini si instalatii actioneaza si supravegheaza, la fata locului sau prin ghidare de la distanta prin telecomanda, instalatii industriale, masini si echipamente fixe sau pentru care mobilitatea nu este parte integranta a functionarii. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si intelegerea masinilor si echipamentelor industriale care sunt actionate si supravegheate. Abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta inovatiilor tehnologice este adesea necesara.

 • 812

  Grupa Minora 812

  Operatori la instalatiile de prelucrare si finisare a metalelor

  Operatorii la instalatiile de prelucrare si finisare a metalelor opereaza, actioneaza si supravegheaza masinile (instalatiile) si echipamentele de comanda cu o unica functie, utilizate pentru a controla transformarea, prelucrarea si finisarea minereurilor si metalelor.

 • COR

  Grupa de baza 8121 Operatori la instalatiile de prelucrare a metalelor

  Operatorii la instalatiile de prelucrare a metalelor actioneaza, monitorizeaza, regleaza si intretin masinile (instalatiile) si echipamentele cu functia unica de prelucrare si transformare a minereurilor, precum si pentru a imbunatati, cali, lamina si extruda metalele.

 • COD

  COD COR 812147 - trefilator, tragator