Cod COR: 723305 - ungator-gresor
Meseria de ungator-gresor face parte din grupa de baza: 7233 Mecanici de masini agricole si industriale.
Meseria de ungator-gresor a existat de mai multe secole, fiind una dintre cele mai vechi meserii din lume. Ungatorii-gresori au fost folositi pentru a pregati suprafetele metalice pentru a fi vopsite sau finisate. Acestia foloseau un amestec de ceara si grasime pentru a pregati suprafata metalica, astfel incat sa fie mai rezistenta la coroziune si sa aiba o finisare mai buna. Acestia foloseau, de asemenea, unelte speciale pentru a aplica amestecul pe suprafata metalica si pentru a-l intinde uniform. Meseria de ungator-gresor a evoluat in timp, devenind mai specializata si mai sofisticata. Acestia au inceput sa foloseasca produse chimice si tehnologii mai avansate pentru a pregati suprafetele metalice. In prezent, ungatorii-gresori sunt folositi in industria auto, in industria aeronautica si in industria constructiilor.
Fisa de post pentru meseria de ungator-gresor
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: ungator-gresor, cod COR 723305
FISA DE POST
Titlu post: Ungator-gresor
Descrierea postului:
Ungator-gresorul este responsabil pentru pregatirea si aplicarea ungerii si gresarii suprafetelor metalice si nemetalice. Acesta trebuie sa asigure ca toate produsele sunt pregatite si gresate in conformitate cu specificatiile tehnice si standardele de calitate.
Responsabilitati principale:
- Preia si pregateste produsele pentru aplicarea ungerii si gresarii;
- Aplica ungerea si gresarea corespunzatoare pe produsele pregatite;
- Verifica si inspecteaza produsele pentru a se asigura ca sunt gresate corespunzator;
- Asigura curatarea si intretinerea echipamentelor si a zonei de lucru;
- Respecta toate procedurile si regulile de securitate si protectia muncii;
- Respecta toate standardele de calitate si procedurile de lucru.
Competente si abilitati:
- Experienta in domeniul ungerii si gresarii;
- Cunostinte tehnice si de intretinere a echipamentelor;
- Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
- Abilitati de citire si interpretare a documentelor tehnice;
- Abilitati de inspectie si verificare a produselor;
- Abilitati de urmarire a procedurilor si regulilor de securitate si protectia muncii.
Calificari:
- Experienta anterioara in domeniul ungerii si gresarii;
- Cunostinte tehnice si de intretinere a echipamentelor;
- Certificat de calificare in domeniul ungerii si gresarii.
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati
Muncitorii calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilatii acestora se ocupa cu turnarea, sudarea sau forjarea metalelor sau prin alte metode (procedee), monteaza, intretin si repara structuri metalice grele, regleaza, asambleaza, intretin si repara masini si instalatii inclusiv motoarele vehiculelor sau produc unelte ori diverse articole din metale nepretioase. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a organizarii activitatii, a materialelor si uneltelor folosite, precum si natura si scopul produsului final.
Mecanici de masini si utilaje
Mecanicii de masini si utilaje monteaza, instaleaza, intretin si repara motoare, vehicule, masini agricole sau industriale si echipamente mecanice similare.
Mecanicii de masini agricole si industriale se ocupa cu montarea, instalarea, examinarea, intretinerea si repararea motoarelor, masinilor agricole si industriale si echipamentelor mecanice, cu exceptia vehiculelor cu motor, avioanelor si motoarelor electrice.