Cod COR: 752104 - uscator, aburitor material lemnos
Meseria de uscator, aburitor material lemnos face parte din grupa de baza: 7521 Lucratori in tratarea lemnului.
Meseria de uscator, aburitor material lemnos a existat de mai multe secole. Acest lucru a fost necesar pentru a pregati lemnul pentru a fi folosit in constructii si alte proiecte. Procesul de uscare a lemnului a inceput cu uscarea naturala, in care lemnul era lasat in aer liber pentru a se usca. Acest proces a fost inlocuit in timp cu uscarea cu aburi, care a permis uscarea mai rapida si mai uniforma a lemnului. Acest proces a fost folosit in mod regulat in secolul al XIX-lea si a devenit mai popular in secolul al XX-lea. Acest proces a fost folosit pentru a usca lemnul pentru a fi folosit in constructii, mobilier si alte proiecte. Acest proces a devenit mai eficient si mai sigur in timp, iar astazi este folosit in mod regulat pentru a usca lemnul pentru a fi folosit in constructii si alte proiecte.
Fisa de post pentru meseria de uscator, aburitor material lemnos
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: uscator, aburitor material lemnos, cod COR 752104
FISA DE POST
Titlu post: Uscator, aburitor material lemnos
Departament: Productie
Locatie: Fabrica de mobila
Responsabilitati:
Uscarea si aburirea materialelor lemnoase in conformitate cu standardele de calitate si procedurile de productie
Monitorizarea si reglarea temperaturii si a umiditatii in vederea obtinerii unor produse de calitate
Verificarea si curatarea periodic a echipamentelor si a instalatiilor
Asigurarea unui mediu de lucru curat si sigur
Respectarea procedurilor de securitate si a regulilor de protectie a mediului
Raportarea oricaror defecte sau probleme tehnice
Executarea altor sarcini conexe, atunci cand este necesar
Cerinte:
Experienta anterioara in domeniul productiei lemnoase
Cunostinte solide despre tehnologia de uscare si aburire a materialelor lemnoase
Abilitati de operare a echipamentelor si a instalatiilor
Abilitati de comunicare si lucru in echipa
Atentie la detalii si spirit de observatie
Capacitatea de a lucra in conditii de stres
Cunostinte de baza in domeniul securitatii si protectiei mediului
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori calificati in industria alimentara, prelucrarea lemnului, confectii si alti lucratori asimilati
Muncitorii calificati in industria alimentara, prelucrarea lemnului, confectii si alti lucratori asimilati acestora se ocupa cu prelucrarea si procesarea materiilor prime din agricultura si pescuit in produse alimentare si in alte produse, precum si cu producerea si repararea bunurilor realizate din lemn, textile, blana, piele sau alte materiale. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.
Muncitori calificati in tratarea lemnului si asimilati
Muncitorii calificati in tratarea lemnului si alti lucratori asimilati acestora se ocupa cu tratarea si prelucrarea lemnului, producerea de placi aglomerate, placi dure, placi de izolare, placaje, furnire si produse similare din lemn, executarea, decorarea si repararea mobilierului din lemn, a vehiculelor si a altor produse din lemn. Acestia folosesc unelte manuale specializate si monteaza, opereaza si supravegheaza echipamentele, instalatiile si masinile-unelte de prelucrare a lemnului.
Lucratorii in tratarea lemnului se ocupa cu actionarea si supravegherea echipamentelor si masinilor de prelucrare si tratare a lemnului utilizate pentru indepartarea scoartei de pe busteni, la producerea de aschii de lemn, la uscarea si tratarea lemnului si la producerea de placi aglomerate, placi dure, placi de izolare, placaje, furnire si produse similare din lemn.