Cod COR: 751402 - uscator-deshidrator legume, fructe
Meseria de uscator-deshidrator legume, fructe face parte din grupa de baza: 7514 Lucratori in conservarea fructelor si legumelor.
Istoria meseriei de uscator-deshidrator legume, fructe se intinde pe o perioada de aproximativ 200 de ani. Primul uscator-deshidrator a fost inventat in 1820 de catre un inventator englez, care a folosit un sistem de aer cald pentru a usca fructele si legumele. Acest sistem a fost folosit in mod regulat in anii urmatori, cu modificari minore, pentru a usca produsele alimentare. In anii 1950, tehnologia uscator-deshidrator a fost imbunatatita prin introducerea unor sisteme de control al temperaturii si al umiditatii, care au permis uscarea mai rapida si mai eficienta a produselor alimentare. In prezent, uscator-deshidratorul este folosit in mod regulat pentru a usca produsele alimentare, cum ar fi fructele, legumele, cerealele si alte produse alimentare. Acestea sunt folosite in industria alimentara pentru a prelungi durata de viata a produselor si pentru a le face mai usor de transportat si de depozitat.
Fisa de post pentru meseria de uscator-deshidrator legume, fructe
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: uscator-deshidrator legume, fructe, cod COR 751402
Postul: Uscator-Deshidrator Legume, Fructe
Responsabilitati:
Uscarea si deshidratarea legumelor si fructelor in conformitate cu standardele de calitate si siguranta alimentara
Monitorizarea si controlul temperaturii si umiditatii in timpul procesului de uscare si deshidratare
Verificarea si curatarea echipamentului si a zonei de lucru inainte si dupa fiecare proces
Monitorizarea si controlul calitatii produselor finite
Asigurarea respectarii procedurilor de siguranta si a regulilor de igiena
Mentinerea unui inventar corect al produselor finite si al materialelor de ambalare
Asigurarea respectarii termenelor limita si a cantitatilor cerute
Raportarea oricaror probleme sau defecte in produsele finite
Mentinerea unui mediu de lucru curat si ordonat
Cerinte:
Experienta anterioara in domeniul uscarii si deshidratarii legumelor si fructelor
Cunostinte solide despre tehnicile de uscare si deshidratare
Cunostinte despre standardele de calitate si siguranta alimentara
Abilitati de comunicare si lucru in echipa
Abilitati de organizare si planificare
Abilitati de rezolvare a problemelor
Abilitati de utilizare a echipamentelor si a instrumentelor de masura
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori calificati in industria alimentara, prelucrarea lemnului, confectii si alti lucratori asimilati
Muncitorii calificati in industria alimentara, prelucrarea lemnului, confectii si alti lucratori asimilati acestora se ocupa cu prelucrarea si procesarea materiilor prime din agricultura si pescuit in produse alimentare si in alte produse, precum si cu producerea si repararea bunurilor realizate din lemn, textile, blana, piele sau alte materiale. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.
Muncitori calificati in industria alimentara
Muncitorii calificati din industria alimentara se ocupa cu sacrificarea animalelor, prelucrarea si pregatirea acestora si a produselor alimentare conexe pentru consumul uman si animalier, prepararea de diferite tipuri de paine, prajituri si alte produse fainoase, procesarea si conservarea fructelor, legumelor si produselor alimentare similare, degustarea si clasificarea diferitelor produse alimentare si bauturi sau pregatirea tutunului si fabricarea de produse din tutun.
Lucratorii in conservarea fructelor si legumelor se ocupa cu prelucrarea si conservarea fructelor, nucilor (alunelor) si produselor alimentare similare, in diferite moduri, inclusiv gatire, uscare, sarare sau extractie de sucuri ori uleiuri.