.

Cod COR velator-matisor


Cod COR velator-matisor

Cod COR: velator-matisor

Cod COR: 731805 - velator-matisor


Meseria de velator-matisor face parte din grupa de baza: 7318 Muncitori calificati in executarea de produse artizanale din textile, piele si materiale similare.

Istoria meseriei de velator-matisor

Velator-matisorul este o meserie veche, care dateaza din secolul al XV-lea. Aceasta meserie a fost practicata in special in tarile din Europa de Est si a fost folosita pentru a pregati cadavrele pentru inmormantare. Velator-matisorii erau responsabili de pregatirea cadavrelor, inclusiv de curatarea si imbracarea lor, de pregatirea lor pentru inmormantare si de pregatirea locului de inmormantare. De asemenea, ei erau responsabili de pregatirea si prezentarea florilor si a altor elemente decorative pentru inmormantare. Meseria de velator-matisor a fost practicata in mod traditional de catre membrii familiei decedatului, dar in prezent aceasta meserie este practicata de catre profesionisti.

Model fisa de post: velator-matisor

Fisa de post pentru meseria de velator-matisor


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: velator-matisor, cod COR 731805


Grupa de baza: 7318 Muncitori calificati in executarea de produse artizanale din textile, piele si materiale similare

Titlu post: Velator-matisor

Descrierea postului:

Velator-matisorul este responsabil pentru pregatirea si intretinerea echipamentelor de velatie si matisare. Acesta trebuie sa asigure intretinerea si repararea echipamentelor, sa verifice si sa regleze echipamentele, sa pregateasca materialele si sa asigure calitatea produselor finite.

Responsabilitati:

- Pregatiti si intretineti echipamentele de velatie si matisare;

- Verificati si reglati echipamentele;

- Pregatiti materialele necesare pentru procesul de velatie si matisare;

- Asigurati calitatea produselor finite;

- Respectati procedurile de siguranta si reglementarile de mediu;

- Monitorizati productia si eficienta echipamentelor;

- Raportati orice probleme tehnice sau de calitate.

Competente:

- Cunostinte tehnice solide in domeniul velatiei si matisarii;

- Abilitati de diagnosticare si reparare a echipamentelor;

- Abilitati de lucru in echipa;

- Abilitati de comunicare si relationare;

- Abilitat

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 73

  Subgrupa Majora 73

  Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitori tipografi

  Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitorii tipografi se ocupa cu fabricarea si repararea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, articolelor diverse, cum ar fi bijuterii sau alte articole din metale pretioase, obiecte de ceramica, vase din portelan si sticla, precum si obiecte de artizanat facute din lemn sau materiale textile, piele ori materiale similare, lucrari de tipografie si legatorie. Lucrarile sunt realizate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.

 • 731

  Grupa Minora 731

  Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere

  Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere imbina aptitudinile artistice si manuale pentru proiectarea, confectionarea, repararea, ajustarea, reglarea, intretinerea si ornamentarea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, bijuteriilor si a altor articole din metale pretioase, precum si a obiectelor din ceramica si portelan. Acestia aplica tehnici traditionale si/sau tehnici recent dezvoltate pentru sculptarea, modelarea, asamblarea, impletirea si ornamentarea diverselor articole din sticla, ceramica, materiale textile, paie, piatra, lemn si articolelor din piele.

 • COR

  Grupa de baza 7318 Muncitori calificati in executarea de produse artizanale din textile, piele si materiale similare

  Muncitori calificati in executarea de produse artizanale din textile, piele si materiale similare aplica tehnici si modele traditionale pentru a produce tesaturi, produse tricotate, brodate, tesute si alte articole de imbracaminte si articole de uz casnic, precum si incaltaminte traditionala, genti de mana, curele si alte accesorii.

 • COD

  COD COR 731805 - velator-matisor